Van Traa (52) overlijdt na auto-ongeluk

DEN HAAG, 22 OKT. Het overlijden van PvdA-Kamerlid Maarten van Traa, die gisteravond is omgekomen bij een verkeersongeluk bij Amsterdam, heeft politiek Den Haag geschokt. De Tweede Kamer schorste vanmorgen de vergadering tot 14 uur en zal het omgekomen Kamerlid morgenmiddag herdenken.

Van Traa (52) botste gisteravond om ongeveer negen uur achter op een file en “caramboleerde” tegen de vangrail, aldus een politiewoordvoerder. Hij overleed in het VU-ziekenhuis in Amsterdam aan zijn verwondingen. Er vielen geen andere doden of gewonden.

Het ongeluk gebeurde op de A4 in de buurt van Amsterdam, bij de afslag Sloten. Het verkeer moet daar in verband met wegwerkzaamheden van vier rijstroken terug naar één.

“Hij heeft hard gereden maar of hij te hard heeft gereden is nog niet te zeggen”, aldus de woordvoerder. “De werkzaamheden zijn goed aangegeven.” De politie onderzoekt de toedracht en roept getuigen op zich te melden.

Van Traa, voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, gold als een prominent Kamerlid. Hij is vaak omschreven als eigenzinnig, intellectueel en het 'linkse geweten' van de PvdA. Buiten Den Haag werd Van Traa vooral bekend als voorzitter van de Parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden (1994-1996). Voordat hij in 1986 parlementariër werd, was Van Traa onder andere journalist, secretaris van het Komitee Kruisraketten Nee en internationaal secretaris van de PvdA. In zijn kennissenkring stond het Kamerlid ook bekend als trombonist en een hartstochtelijk verzamelaar van spoorboekjes. Van Traa was getrouwd met voormalig PSP- en GroenLinks-Kamerlid Andrée van Es. Hij had een dochter en een stiefzoon.

Premier Kok prees Van Traa als iemand “met een gezicht, met een stem, met kleur” en sprak van een “een groot verlies voor de hele volksvertegenwoordiging”. De PvdA-fractie kwam vanmorgen bijeen en liet in een verklaring weten: “Hij behoorde tot het beste dat de sociaal-democratie te bieden heeft: betrokken, integer en ten diepste verbonden met de rechtsstaat.”

CDA-leider De Hoop Scheffer noemde Van Traa een “integer politicus”. D66'er De Graaf, die met Van Traa in de Enquêtecommissie zat, typeerde hem als “nukkig maar ook ontwapenend”. F. Weisglas, de buitenlandwoordvoerder van de VVD, zei: “Het is gewoon verschrikkelijk, het is onvoorstelbaar.”