Uitslag niet geaccepteerd; Spanning na verkiezingen Montenegro

PODGORICA, 22 OKT. In de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro is de spanning toegenomen door de weigering van president Momir BulatoviEÉc om zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van zondag te erkennen. Aanhangers van BulatoviEÉc willen elke dag betogen tot hun leider alsnog tot winnaar van de verkiezingen wordt uitgeroepen.

Bij de verkiezingen werd BulatoviEÉc op het nippertje verslagen door zijn rivaal Milo DjukanoviEÉc, de premier van Montenegro. Volgens de gisteren bekendgemaakt officiële uitslag kreeg BulatoviEÉc - een aanhanger van de Joegoslavische president Slobodan MiloševiEÉc - zondag 169.257 stemmen. DjukanoviEÉc, een hervormer en een fel tegenstander van MiloševiEÉc, kreeg 174.745 stemmen, ruim vijfduizend méér dan de zittende president.

Zondag, toen die uitslag zich al aftekende, erkende BulatoviEÉc' campagneleider diens nederlaag. Maar gisteren liet BulatoviEÉc heel andere geluiden horen: hij zei te zijn “beroofd” van de overwinning en beschuldigde de aanhangers van DjukanoviEÉc van fraude. “We aanvaarden deze uitslag niet. Dit is een straatroof”, aldus de verslagen president. Hij zei federale rechtbanken in Belgrado te zullen inschakelen om de uitslag van de verkiezingen teniet te doen.

De officiële kiescommissie oordeelde gisteren dat de verkiezingen ordelijk en vrij zijn verlopen. BulatoviEÉc diende twee klachten in; beide werden met zes tegen drie stemmen door de kiescommissie van de hand gewezen. Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) oordeelde dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen.

DjukanoviEÉc van zijn kant noemde BulatoviEÉc een slechte verliezer. Hij zei dat de president pas na twee dagen protesteert omdat hij pas nu instructies uit Belgrado heeft gekregen. “BulatoviEÉc heeft niet de waardigheid en de moed om zijn nederlaag toe te geven. Hij probeert in Montenegro rellen te provoceren”, aldus de premier.

Aanhangers van BulatoviEÉc hebben laten weten elke dag de straat op te gaan tot BulatoviEÉc tot winnaar van de verkiezingen wordt uitgeroepen. Gisteren al betoogden drieduizend aanhangers van de president in de hoofdstad Podgorica. Ze vielen buitenlandse televisieploegen aan en bedreigden een cameraman met een mes.

In Belgrado is de nederlaag van BulatoviEÉc - die tevens een nederlaag is van de Joegoslavische president MiloševiEÉc - met woede ontvangen. De Joegoslavische minister van Justitie noemde de verkiezingen “een farce” en zei “niet te kunnen geloven” dat de officiële uitslag de wil van het Montenegrijnse volk weergeeft.

De internationale gemeenschap heeft verheugd gereageerd op de zege van DjukanoviEÉc. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde zijn overwinning 'bemoedigend' gezien zijn belofte de betrekkingen met de internationale gemeenschap te verbeteren. De Franse regering oordeelde dat DjukanoviEÉc' overwinning “de kracht van de democratische oppositie” (tegen president MiloševiEÉc) onderstreept.

In Belgrado is gisteren een nieuwe datum voor de Servische presidentsverkiezingen vastgesteld: ze worden op 7 december gehouden. Op 5 oktober al gingen de Serviërs naar de stembus om een nieuwe president te kiezen; de uitslag werd echter ongeldig verklaard omdat de opkomst onder de vijftig procent van het totale aantal ingeschreven kiezers bleef. (Reuter, AP, AFP)