Teletarief stations NS blijft

ROTTERDAM, 22 OKT. PTT Telecom handhaaft het tarief van twee kwartjes voor de eerste tik van een telefoongesprek vanuit cellen op NS-Stations. De Opta, het college dat in Nederland toezicht houdt op de telecommunicatie, stelde twee maanden geleden dat dit dubbele tarief voor bellen vanaf NS-stations niet is toegestaan.

PTT Telecom handhaaft het hogere tarief door de exploitatie van telefooncellen op NS-stations buiten de zogenoemde concessie te laten vallen, waardoor deze activiteit niet behoort tot haar wettelijke taken. Opta zegt daar niets tegenin te kunnen brengen. Op de per 1 juli geliberaliseerde markt heeft PTT Telecom deze vrijheid.

Diensten die binnen de concessie vallen moeten in heel Nederland tegen gelijke tarieven worden aangeboden. “De concessie geldt alleen voor openbaar terrein”, zegt de woordvoerder van PTT Telecom. “In onze ogen zijn de NS-stations geen openbaar terrein.” Zij wijst erop dat de nieuwe tarieven voor bellen vanaf stations zijn ingevoerd op verzoek van de NS. “Zij wilden een meer commerciële benadering. Het extra kwartje is ook voor de NS.” Opta wijst erop dat PTT Telecom, als het de NS-cellen buiten de concessie exploiteert, daarop duidelijk zal moeten aangeven dat het een hoger tarief in rekening brengt. PTT Telecom zegt: “We kunnen dat bijvoorbeeld via een melding op het display aangeven.” Opta bestrijdt dit. “NS-Stations zijn openbaar terrein”, aldus een woordvoerder. PTT moet daarom in of bij de cellen een bordje ophangen waarop wordt duidelijk gemaakt dat de beller meer betaalt en niet te maken heeft met een openbare cel. De wettelijke concessie verplicht PTT Telecom tenminste een goed bereikbare openbare telefooncel voor elke 5000 Nederlanders te plaatsen.