Summers positief over euro

WASHINGTON, 22 OKT. De Amerikaanse regering verwacht geen negatieve effecten van de introductie van de Europese munt in 1999 voor de economie van de Verenigde Staten of voor de dollar als 's werelds meest gebruikte munt.

“Als de Economische Monetaire Unie voor Europa werkt, zal het dat ook voor de Verenigde Staten doen,” zo zei de Amerikaanse onderminister voor financiën Larry Summers gisteren voor een Senaatscommissie. Volgens Summers hebben de Europese Unie en de VS dezelfde belangen bij de invoering van de euro. “We hebben er belang bij dat de regio economisch dynamisch is, zijn markten opent en de banden met de wereldeconomie versterkt,” aldus Summers. Volgens de Amerikaanse onderminister is het moeilijk te zeggen wat de rol van de euro in het internationale financiële systeem zal zijn. “Het is waar dat de EMU leidt tot de creatie van een hele serie activa die in euros luiden,” zei hij. “Maar het zal tijd nemen voordat dit in de buurt komt van wat in de Verenigde Staten aan activa aanwezig is.” Hij wees ook op de belangrijke rol van de dollar in onder meer Latijns-Amerika en Azië. (Reuter, AP)