Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de religieuze Amish-gemeenschap in Pennsylvania waar de traditionale levensstijl door schaarste aan landbouwgrond onder druk komt te staan en aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen in Algerije. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het debat morgen in de Tweede Kamer over de ontsnapping van twee criminelen uit de tbs-kliniek Van Mesdag in Groningen, de dood van Maarten van Traa en de problemen op straat van het evenbeeld van prinses Diana. Ned.1, 20.25-20.59u.

Nova. Uitgebreide aandacht voor het verongelukken van het Kamerlid Maarten van Traa en zijn journalistieke en internationale contacten. Ook wordt de betrokkenheid van een Nederlands bedrijf bij kinderarbeid in India aangetoond. Ned.3, 22.35-23.05u.

De kwestie. Mehmet Ülger, mede-auteur van het boek Grijze Wolven praat over het gevaar en de macht van de extreem-rechtse Turkse terreurbeweging. Volgens hem zijn talloze culturele instellingen, sportverenigingen en moskeeën broeinesten van het super-nationalistische gedachtengoed van een groot Turkije. Ülger moest samen met Stella Braam onderduiken. RTL5, 22.45-23.15u.

DOCUMENTAIRES

Het blauwe licht. Irene Meijer, docent mediastudies en Jan Tromp, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, praten met Anil Ramdas en Stephan Sanders over recente televisiebeelden, foto's en krantenberichten. Ned.3, 19.51-20.30u.

Tomorrow's World. Aandacht voor onder andere over het bepalen van DNA uit vingerafdrukken. BBC1, 20.30-21.00u.

Black Britain. Nieuwe reeks van dit actualiteitenprogramma over de zwarte gemeenschap in Groot-Brittannië begint met een reportage over het eiland Antigua, waar vluchtelingen van het vulkaaneiland Montserrat wonen en een gesprek met Spice Girl Mel B. over onder meer haar jeugd in Leeds. BBC2, 20.30-21.00u.

Het Verzorgingstehuis. Van alle bedrijfstakken is de werkdruk in verzorgingstehuizen, mede door het tekort aan personeel, het hoogst. In tehuis Rijn en Vliet is de werkdruk voor het personeel nog hoger. Ned.3, 20.57-21.20u.

Kaap de Goede Hoop. Miep en Max Witlox verkochten hun huis om te gaan reizen met een kampeerwagen. Ze werden actief lid van de Nederlandse Kampeerauto Club en organiseren reizen door Spanje en Portugal. Ned.3, 21.20-21.52u.

Yoy: Solidair. Twee jonge Italianen en een jonge Albanese helpen gevluchte Albanezen die in maart dit jaar aankwamen in Zuid-Italië. Ned.1, 21.58-22.24u.

Een Muur van Stilte. Zie TV-Vooraf. Ned.1, 22.24-23.22u.

Heil geblieben - Szenen aus Landsberg am Lech. Reportage over Landsberg in Beieren, de plaats waar Hitler Mein Kampf schreef, 30.000 concentratiekampgevangenen als dwangarbeider te werk werden gesteld en waar de Amerikanen overlevenden van de holocaust opvingen. Duitsl.3-West, 22.45-23.30u.

SPORT

Champions League. Voetbalwedstrijd AS Monaco - Lierse SK. In de rust en na afloop een samenvatting van de wedstrijd Sporting Lissabon - Bayern Leverkussen. BRTN2, 20.30-22.44u.

Champions League. PSV - Newcastle United. Met aansluitend (om ong. 22.40u.) een uitgebreide samenvatting van Manchester United - Feyenoord. Ned.2, 20.40-23.40u.

KUNST

Modern Times: DJ. Drum 'n' bass-dj LTJ Bukman verdient ongeveer 9000 gulden per optreden. Terwijl Bukman door Noord-Amerika toert probeert zijn manager en hoofd van Looking Good Records Tony Fordham de Japanse platenindustrie te interesseren voor zijn werk. BBC2, 22.00-22.50u.

VPRO-Laat: Op weg naar Hamelen. Reportage over de toegenomen belangstelling van beleidsmakers, museumdirecteuren en kunstpedagogen voor kunst- en cultuureducatie speciaal gericht op kinderen. Ned.3, 23.25-0.17u.

Building Sights, USA. Architect en criticus Michael Sorkin laat zijn licht schijnen over het vliegveld van Los Angeles. BBC2, 0.50-1.05u.

FILM

He's My Girl (Gabrielle Beaumont, 1987, VS). Travestiekomedie. Met T.K. Carter als drag queen en David Hallyday als rockster. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Bloodsport (New Arnold, 1987, VS). In Hongkong gesitueerde martial arts-film met Jean-Claude Van Damme. SBS6, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Ghost Dad (Sidney Poitier, 1990, VS). Zie Film-vooraf. TV10, 21.30-22.55u.

Ak ölümden soguktur / Love Is Colder Than Death (Canan Gerede, 1995, Turkije). Fassbinder en zijn film 'Liebe ist kälter als der Tod' waren inspiratie voor studie naar Turks machismo, gebaseerd op authentieke geschiedenis van Turkse popzangeres Bergen, die '89 door haar ex-man werd vermoord. Duitsl.1, 23.00-0.35u., nagesynchroniseerd.

Seven Hills of Rome (Roy Rowland, 1957, VS/Italië). Vehikel voor Mario Lanza. Amerikaanse zanger wordt in Italië achtervolgd door boze verloofde. Duitsl.1, 0.55-2.35u., nagesynchroniseerd.

Jedermann (Gottfried Reinhardt, 1961, Oostenrijk). Verdienstelijke verfilming van een enscenering, tijdens de Salzburger Festspiele van 1961, van Hugo von Hofmannsthals Elckerlijc-bewerking. Met Ewald Balser, Paula Wessely. Duitsl.2, 1.00-2.35u.

Talent for the Game (Robert M. Young, 1991, VS). Vertrouwd sportdrama houdt de sentimenten redelijk binnen de perken. Bijna uitgerangeerde baseball-scout Edward James Olomos ontdekt in Jeff Corbett een fenomenaal pitcherstalent. Met Terry Kinney als de inhalige clubeigenaar. BBC1, 1.30-3.00u.