Romeinse helm met monogram van Christus

AMSTERDAM, 22 OKT. Amateur-archeologen hebben in de Limburgse Maasvallei fragmenten gevonden van een laat-Romeinse paradehelm versierd met het Christusmonogram.

De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft dit bekendgemaakt. Het monogram bestaat uit de Griekse beginletters van Christus' naam, X en P. De met goud en zilver beklede helm moet hebben toebehoord aan een christelijke hoge officier uit het Romeinse leger in de periode 350 tot 400 na Christus. Het is voor het eerst dat een helm met Christusmonogram is gevonden. Het monogram is gemaakt van zilverchloride bedekt met zilveramalgaam, een uiterst bewerkelijke techniek. Ook de bevestiging van het zilver en goud op de ijzeren helmkap en de koperen helmkam getuigt volgens drs. Jelle Prins van de VU van groot vakmanschap.

Een dergelijke helm met monogram was tot nu toe bekend van afbeeldingen van keizer Constantijn de Grote op munten. De precieze vindplaats van de helm, die in de jaren zestig ernstig is verstoord door landbouwwerkzaamheden, wordt niet openbaar gemaakt. Men wil voorkomen dat nieuwsgierigen het terrein verder verstoren en zo het wetenschappelijk onderzoek onmogelijk maken. (ANP)