'Regeringspartij Spanje krijgt geld geheime dienst'

MADRID, 22 OKT. De Argentijnse geheime dienst heeft volgens een voormalige hoge medewerker van deze organisatie de Spaanse conservatieve regeringspartij Partido Popular gefinancierd. Zowel de Spaanse regering als de Argentijnse autoriteiten ontkennen deze beschuldiging met klem. Volgens een woordvoerder van de regering zijn de berichten “absoluut vals”.

De oppositiekranten El País en Diario 16 maken melding van de beschuldigingen, die geuit zijn door de voormalige chef van de Argentijnse geheime dienst, Ricardo Natale. Volgens Natale werd in 1993 door de Argentijnse geheime dienst voor de eerste keer geld overgemaakt. Hij kon niet zeggen hoeveel geld in totaal naar de Partido Popular was overgemaakt.

De kranten drukten foto's af van de huidige directeur van de Argentijnse geheime dienst, Hugo Anzorreguy, terwijl deze José María Aznar omhelst kort nadat deze vorig jaar werd ingewijd als premier. Anzorreguy bracht onlangs een bezoek van enkele dagen aan Spanje, dat in verband wordt gebracht met het onderzoek van de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón naar de moorden en verdwijningen gepleegd door de voormalige militaire junta in Argentinië. Begin deze maand bracht ook de voormalige rechterhand van de Chileense dictator Pinochet, Fernando Torres Silva, een bezoek aan Spanje. Torres Silva getuigde op eigen initiatief in het eveneens in Spanje begonnen onderzoek naar de moorden tijdens het Chileense generaalsbewind.

Verschillende bronnen suggereren dat beide bezoeken bedoeld zijn om de Spaanse onderzoeken te dwarsbomen. Tijdens beide dictaturen werden honderden Spanjaarden om het leven gebracht. In het onderzoek naar de Argentijnse junta (1976-1983) zit een voormalig officier van de Argentijnse marine, Adolfo Scilingo, in voorlopige hechtenis, nadat hij begin deze maand tegenover onderzoeksrechter Garzón had verklaard mee te hebben gewerkt aan de zogenoemde 'vluchten des doods'. Daarbij werden honderden veronderstelde tegenstanders van het generaalsbewind in verdoofde staat boven de oceaan uit vliegtuigen geworpen. Al eerder vroeg Spanje de uitlevering van de voormalige junta-leider generaal Leopoldo Galtieri, op verdenking van het plegen van “genocide en terreur”.

Het onderzoek naar de vroegere Chileense junta van generaal Augusto Pinochet, heeft inmiddels de steun gekregen van de Amerikaanse autoriteiten, zo meldde El País afgelopen zondag. Volgens de krant heeft een speciale anti-terreur brigade van de FBI in samenwerking met de CIA zijn medewerking toegezegd aan het strafrechtelijk onderzoek in Spanje.

Volgens de medewerker van de Argentijnse geheime dienst de betalingen aan de Partido Popular bekend heeft gemaakt, was het geld niet alleen een “uiting van vriendschap tussen de chef van de geheime dienst en de huidige Spaanse premier”, maar vooral ook een blijk van affiniteit tussen de conservatieve partijen van Aznar en de huidige Argentijnse president Carlos Menem. De Spaanse premier Aznar woonde volgens Natale vorig jaar in Buenos Aires een receptie bij die door de geheime dienst was georganiseerd en die door de top van het Argentijnse leger werd bijgewoond.