Protesten in Thailand houden aan

SINGAPORE, 22 OKT. Voor de derde achtereenvolgende dag eisten honderden demonstranten in de straten van de Thaise hoofdstad Bangkok vanochtend het aftreden van premier Chavalit Yongchaiyudh.

In reactie op de politieke en economische onrust daalde de Thaise munteenheid, de baht, vanmiddag naar een nieuw dieptepunt. De munt zakte de afgelopen 4 maanden ruim 40 procent in waarde.

De positie van premier Chavalit ligt al een aantal dagen onder vuur. Veel Thais achten Chavalit niet in staat oplossingen te creëren om Thailand te helpen uit de financiële crisis waarin het deze zomer belandde. De betogingen kenden gisteren een hoogtepunt toen duizenden demonstranten het leven in het centrum van Bangkok nagenoeg stillegden. Vandaag waren er nog maar een paar honderd demonstranten op de been.

De demonstraties zijn tot nu toe relatief rustig verlopen, al zou Chavalit volgens geruchten gisteren bij de opperbevelhebber van het Thaise leger hebben aangedrongen op het uitroepen van de noodtoestand. Maar opperbevelhebber generaal Chetta Tanajaro zag geen reden aan dat verzoek mee te werken. Volgens de generaal heeft de Thaise bevolking het recht om vreedzaam te demonstreren.

De nieuwe onrust in Thailand ontstond afgelopen weekeinde nadat de Thaise minister van Financiën had laten weten zijn regeringspost te willen opgeven uit protest tegen politieke bemoeienis met de uitvoering van een door hem opgesteld bezuinigingsplan. Premier Chavalit is druk bezig een nieuwe regeringsploeg te vormen uit de bestaande zes partijen-coalitie. Alle 48 Thaise ministers hebben inmiddels hun ontslag ingediend, al zullen de meesten terugkeren in een nieuw kabinet waarover Chavalit vandaag onderhandelingen voerde met Chatichai Choonhavan, leider van de op één na grootste partij in de coalitie.

    • Max Christern