'Privacy op Schiphol weg'

AMSTERDAM, 22 OKT. Het uitbesteden van een aantal beveiligingstaken op Schiphol aan particuliere bedrijven leidt tot aantasting van de veiligheid en privacy van reizigers. Dat zegt de Marechausseevereniging.

De ministers Sorgdrager (Justitie) en Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) overwegen de controle van passagiers en bagage van de marechaussee over te hevelen naar Luchthaven Schiphol of particuliere beveiligingsbedrijven. Aanleiding hiervoor is de wens van luchthaven Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen om de beveiliging goedkoper te regelen. Zij vinden dit een geïntegreerd deel van het 'luchthavenproces'. Volgens justitie wordt nog gestudeerd op een model waarin de overheid eindverantwoordelijke. Justitie ontkent berichten dat er al een definitief besluit genomen is.

De Marechausseevereniging erkent dat de beveiliging effciënter en goedkoper kan, maar daarvoor is het niet nodig taken af te stoten. Particuliere bedrijven kunnen volgens voorzitter T. Heerts niet beschikken over de vertrouwelijke gegevens van politie en justitie. Dit is volgens hem wel nodig om een goede veiligheid te garanderen. Ook zal de marechaussee altijd over veel betere kennis beschikken over bijvoorbeeld explosieven. “Op Schiphol draait al genoeg om geld”, zegt Heerts.