Philips borduurt verder op 'goed nieuwsshow'

ROTTERDAM, 22 OKT. Eindhoven en omgeving maken zich al wekenlang druk om het mogelijke vertrek van Philips' hoofdkantoor naar Amsterdam. Beleggers hebben daar minder boodschap aan. Die rekenen erop dat Philips morgen met goede resultaten over het derde kwartaal op de proppen zal komen.

Ook analisten menen dat Philips-topman Cor Boonstra, nu ruim een jaar na zijn aantreden, zijn 'goed nieuwsshow' nog wel even zal voortzetten. De koers van het aandeel Philips liep gisteren en vandaag al op de positieve verwachtingen vooruit: sinds gisterochtend kwam er al ruim 9 gulden bij. Eind van de ochtend schommelde de koers rond de 172 gulden.

Boonstra is toch al de “kampioen van de AEX”. Eind '96 stond de beurskoers van Philips op 40 gulden, ongeveer de intrinsieke waarde, nu is die ruim viermaal zo hoog. In oktober vorig jaar verscheen de toen juist als president begonnen Boonstra onverwachts voor de pers om een peptalk te houden. Er mankeerde volgens hem van alles aan de multinational, die hij vergeleek met een 'bord spaghetti'. Het zette het beeld neer van een concern waar veel was gebeurd maar waar zelfs het herstructureringsprogramma Centurion niet veel had uitgehaald. Boonstra is daarna fors aan de slag gegaan met het sluiten of afstoten van activiteiten die niet voldoende winst opleverden of verliesgevend waren. De laatste opvallende beslissing in een hele reeks verkopen en afstotingen is de vorige week bekendgeworden verkoop van een deel van de nog steeds kwakkelende automatiseringsdochter Origin aan adviesbureau Price Waterhouse. Vriend en vijand zijn het er over eens dat het elektronicaconcern, na het vooral door reorganisatievoorzieningen ontstane verlies van 590 miljoen over '96, dit jaar een prachtig resultaat zal laten zien. Een evenaring van de recordwinst van 2,5 miljard gulden uit 1995 wordt niet uitgesloten.

“Philips brengt het hele jaar al goed nieuws en dat kan nog wel even doorgaan. Boonstra is met zijn saneringsproces redelijk ver gevorderd”, zegt analist Thijs Berkelder van HSBC/Van Meer James Capel. Maar waar zowel de financiële wereld als de betrokken vakbonden vooral naar uitzien is het vervolg. “Nu en volgend jaar kunnen de vruchten worden geplukt van het saneringsbeleid. Maar daarna moet de door Boonstra beloofde nieuwe strategie effect gaan sorteren.”

Analisten zijn vooral benieuwd waar Philips al het geld dat het concern dit jaar via verkochte dochters en onderdelen heeft binnengekregen zal gaan investeren. Gaat het naar componenten en halfgeleiders, waar Philips veel geld kan verdienen, maar waar voor verdere expansie ook de grootste bedragen nodig zijn? Of gaat het naar consumentenelektronica, waar de concurrentie en de prijsdruk nog steeds moordend zijn? De cijfers over het derde kwartaal zullen moeten aangeven of de herstructurering van Philips' beeld en geluid-divisie echt zoden aan de dijk zetten. De hoop is vooral gevestigd op successen met nieuwe producten als mobiele telefoons en palmtop-computers, waarop Philips hoog heeft ingezet.

De jaren 1998 en 1999 worden “de proef op de som”, meent ook bestuurder A. Verhoeven van vakbond de Unie. “Tegen het jaar 2000 moet blijken of sprake is van een duurzaam herstel.” Boonstra heeft hoge financiële doelstellingen, hij heeft duurzaam en blijvend herstel beloofd. Enkele van die doelstellingen zijn: een cash flow van meer dan 1 miljard gulden in '97, een rendement op het geïnvesteerde netto vermogen van 24 procent, het zijn van een global player, een topdrie speler in alle hoofdactiviteiten en een jaarlijkse groei van het operationele resultaat van meer dan 10 procent.