Nieuw volkslied ten gehore gebracht op Antillen

De Nederlandse Antillen hebben een nieuw volkslied. Gisteren, op Antillendag, konden de Antillianen het voor het eerst gaan beluisteren.

WILLEMSTAD, 22 OKT. Zahira Hilleman, een 17-jarige scholiere, was zelf uit Sint Maarten naar Curaçao overgekomen om het door haar gecomponeerde nieuwe volkslied van de Nederlandse Antillen ten gehore te brengen.

Het was gisteren Antillendag, voor het eerst een officiële feestdag die op alle vijf eilanden werd gevierd met folkloristische en muzikale uitvoeringen.

Antillendag werd gevierd met een oecumenische dienst, een plechtige zitting van het parlement, een parade van geüniformeerde diensten en padvinders en een culturele show.

De slechte financiële situatie noopte de overheid tot een sobere opzet. Het absolute hoogtepunt vormde het moment dat Zahira Hilleman, gesteund door een groot orkest, als een volleerde zangeres haar winnende inzending voor het volkslied van de Antillen in de Engelse versie officieel presenteerde. Ook de versie in het Papiamento werd met gejuich onthaald door publiek en genodigden op het Wilhelminaplein in Willemstad.

Premier Miguel Pourier en Statenvoorzitter Lucille George-Wout drongen in hun toespraken aan op het aanhalen van de onderlinge banden tussen Sint Maarten, Sint Eustatius, Saba, Bonaire en Curaçao. Zij verwezen daarbij naar de klare taal die de Antilliaanse bevolking sprak bij de referenda van enkele jaren geleden.

De voorzitter van het parlement drong bovendien aan op voorzichtigheid in de discussies tussen de eilanden om zo de eenheid een goede kans te geven.

Net zo goed als de Statendelegatie onder haar leiding een week eerder was gemaand om de discussies in Den Haag over de rijst- en suikerquota van de Europese Commissie niet op de spits te drijven om de betrekkingen binnen het Koninkrijk niet te vertroebelen, zo moeten volgens Lucille George-Wout ook politici, journalisten en alle anderen hun woorden wegen als interne aangelegenheden ter discussie staan.

De leden van het kabinet-Pourier waren 's ochtends in Willemstad, Curaçao en zij gingen 's middags naar soortgelijke vieringen op de andere vier eilanden.

Op Bonaire werd symbolisch het volkslied teruggegeven dat indertijd als het ware was geleend om te dienen als Antilliaans volkslied. Bonaire heeft nu weer de beschikking over het eigen volkslied.

Om het gevoel van de onderlinge banden inhoud te geven, kon op Antillendag voor half geld worden gebeld tussen de eilanden en bood de ALM speciale tarieven aan voor vluchten tussen de eilanden.

Sinku prenda den laman, e islanan di nos

dòrnando e korona di un aliansa ideal, Aunke hende kultura tur koló nan tin, nos mes a forma ún famia den tur libertat

Transishon

Pesei nos tur sa alsa bos ku amor i den union.....

Refrein

Antia Neerlandes, bunitesa sin igual Ku orguyo mi a defendé mi patria tan stimá Antia Neerlandes, p'abo tur mi lealtat Pa semper lo mi kedat firle, pais bendishoná

Onze eilanden, vijf juwelen in de zee die de kroon van een ideaal verbond versieren, Al zijn de mensen en culturen kleurrijk toch hebben we zelf in alle vrijheid een familie gevormd

Overgang

Daarom verheffen wij allen onze stem met liefde en eendracht....

Refrein

Nederlandse Antillen, schoonheid zonder evenknie Vol trots verdedig ik mijn geliefde vaderland Nederlandse Antillen, aan jou mijn volledige trouw Altijd zal ik u trouw zijn, gezegend vaderland