'Marokko heeft relaties met Israel volledig bevroren'

TEL AVIV, 22 OKT. Marokko heeft sedert het aan de macht komen van Benjamin Netanyahu de betrekkingen met Israel volledig bevroren. Israelische ministers zijn volgens André Azoulai, de joodse raadgever van koning Hassan II, niet in Rabat welkom totdat er vooruitgang in het vredesproces is geboekt. Azoulai zegt vandaag in een vraaggesprek met de krant Ha'aretz dat hij van de Marokkaanse koning bij uitzondering toestemming had gekregen de opening van het 'Peres centrum voor vrede' in Tel Aviv bij te wonen.

Volgens Azoulai is “zijne koninklijke hoogheid gefrustreerd. Deze regering (Netanyahu) kan niet zeggen dat 'Oslo' niet bestaat. De regels (van de onderhandelingen) kunnen niet in het midden (van het vredesproces) worden gewijzigd. Er is geen tijd om opnieuw te beginnen”. “Het Israelische volk moet weten dat de Arabische wereld vrede wil”, zei hij maandagavond tijdens de ceremoniële inauguratie van het door Peres in het leven geroepen centrum voor vrede. “Jullie Israeliërs moeten de Palestijnen als een gelijkwaardige partner behandelen. De stichting van een Palestijnse staat is onvermijdelijk.” De raadgever van de Marokkaanse koning zei verschillende keren dat hij ook sprak als jood - “de enige in zo'n hoge functie in de Arabische wereld” - die belang heeft bij het welzijn van de staat Israel.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Amr Moussa, die ook naar Tel Aviv was gekomen, waarschuwde het Israelische volk en Israels regering dat de vrede in groot gevaar verkeert. “Het Midden-Oosten is op een heel gevaarlijk kruispunt van wegen beland.” “We moeten het vredesproces redden”. Op de regering-Netanyahu rust volgens minister Moussa de verantwoordelijkheid het diep geschonden vertrouwen in de vrede te herstellen en de formule “land voor vrede” serieus te nemen. “We hebben een pauze nodig om uit de wanhoop te komen”, zei hij. “Er moeten geen nieuwe nederzettingen meer komen, het moet afgelopen zijn met de terroristische aanslagen en met de afsluitingen van (Palestijnse) gebieden.”

De opening van het 'Peres centrum voor vrede' werd onder anderen bijgewoond door de Israelische president Weizman, de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Christopher, de Jordaanse minister voor Water en de voorzitter van het Palestijnse parlement, Ahmed Qurie. Het 'Peres centrum voor vrede' stelt zich ten doel het vredesproces te onderbouwen met gezamenlijke economische projecten tussen de verschillende vredespartners. Het vredescentrum is een uitvloeisel van de visie van ex-premier Shimon Peres om het in Oslo begonnen vredesproces in een “nieuw Midden-Oosten” in te bedden.