Makelaars vast wegens fraude met hypotheken

AMSTERDAM, 22 OKT. De politie van Amsterdam heeft vijf personen gearresteerd op verdenking van fraude met onroerend goed en hypotheken. Onder hen zijn twee Amsterdamse makelaars en een hypotheekbemiddelaar.

Zij zouden de fraude hebben gepleegd met hypotheken op een Amsterdams pand. De makelaars splitsten het pand, dat in 1993 750.000 gulden waard was, in negen appartementen en vroegen hypotheken aan voor een waarde van in totaal 4,5 miljoen gulden. Hierbij werd de hypotheekbemiddelaar ingeschakeld. De transactie vond plaats op naam van een 'katvanger'. De verdachten kregen de hypotheken los via valse taxatierapporten, werkgeversverklaringen en loonstroken. De 'katvanger' betaalde twee jaar de aflossingen en liet zich daarna failliet verklaren. Buiten de aangestelde curator om haalde de groep grote bedragen uit het faillissement.