Journaal makers

“Heb je die man niet nog wat closer?” “Geef nog eens wat helderheid.” “Save hem gelijk onder de zes.” Ton Hoksbergen (52) en Helen Renken (30) zijn enthousiast over hun Quantell Paintbox Express, de computer waarmee ze beeld bewerken.

“Je kan er alles mee en het gaat supersnel.” In een donker kamertje naast de redactiezaal maken ze de grafische illustraties bij de journaals, zoals de kadertjes naast het hoofd van de presentator met de titel en een beeld uit het item . Bij een reportage over bejaardenwoningen voor homoseksuelen stond minister Borst wat te ver rechts van de plaquette die ze net had onthuld. Geen nood, Ton en Helen zetten haar zo een metertje dichterbij om ruimte te maken voor het stervormige journaal-logo. “Het mag ook niet te druk zijn op zo'n plaatje, want dat zou maar afleiden van de tekst die de presentator voorleest.” Dus verdwijnen de mannen naast Borst achter de muur waar ze net nog voorstonden.