ING-dochter en SFB praten over alliantie

ROTTERDAM, 22 OKT. ING-dochter Nationale Nederlanden gaat samenwerking met de uitvoeringsinstellling SFB Groep, voorheen het Sociaal Fonds Bouwnijverheid, onderzoeken. De combinatie kan een van de grootste allianties op het gebied van publieke (SFB) en private (Nationale Nederlanden) verzekeraars worden.

Het onderzoek moet binnen drie maanden zijn afgerond. Met de alliantie denken SFB en Nationale Nederlanden een compleet pakket diensten te kunnen leveren. Daarbij gaat het om pensioenregelingen, arbodiensten en allerhande private en publieke verzekeringen. “Zeker met de krapte op de arbeidsmarkt kunnen verzekeringen en voorzieningen als pensioenen en het dichten van het WAO-gat een goed concurrentiemiddel zijn om nieuwe mensen aan te trekken”, zo stelt een woordvoerster van SFB.

SFB is de laatste uitvoeringsinstelling die zich nog niet gebonden heeft aan een particuliere verzekeraar. Eerder besloot het GAK samen te gaan werken met Achmea (Centraal Beheer en Zilveren Kruis). Interpolis, de verzekeraar van de Rabobank, heeft nauwe banden met Guo, en Cadans wil zich bij die combinatie aansluiten. Volgens een woordvoerster van SFB is enkele maanden geleden een short list aangelegd van verzekeraars waarmee samengewerkt zou kunnen worden. “Op grond van producten, strategie en bedrijfscultuur is voor ING gekozen.”

De samenwerkingsverbanden worden mede gesloten met het oog op de concurrentiestrijd die over twee jaar zal losbarsten. Vanaf 2000 mogen de werkgevers de uitvoering van sociale verzekeringen naar eigen inzicht bij een instelling onderbrengen. Om in de volgende eeuw een rol te kunnen spelen, beginnen de verzekeraars hun krachten te bundelen. Voor het (samen met ING) aanbieden van particuliere verzekeringen hoeft SFB niet te wachten tot 2000.

ING en SFB hebben de voorgenomen samenwerking vanochtend in een intentieverklaring vastgelegd. In een eventuele alliantie moet de zelfstandigheid van de partners behouden blijven, maar het is niet uitgesloten dat een nieuwe vennootschap wordt opgericht. Tot wederzijdse aandelenparticipaties zal het niet komen, want de aandelen van SFB zijn niet verhandelbaar. SFB telt bijna 2500 medewerkers en behaalde vorig jaar een omzet van 474 miljoen gulden. Nationale Nederlanden is in Nederland goed voor een omzet van 14,5 miljard.

Het onderzoek van de verzekeraars spitst zich zowel op de uitvoering van de publieke sociale verzekeringen als op de private verzekering toe. Daarbij gaat het om activiteiten die vooral in de bouw en aanverwante branches kunnen worden ontplooid. In deze sector, waar SFB actief is, zouden ook “bancaire producten” (zoals rekening courant en leningen) door de uitvoeringsinstelling kunnen worden aangeboden. De plannen van SFB om een eigen bank op te zetten zijn inmiddels verleden tijd. Die instelling zou bankgaranties moeten verlenen bij grote projecten. “Eerder hebben we al besloten om gezien de risico's geen eigen bank te beginnen”, aldus SFB.