Henri Matisse

Foto: In de Verenigde Staten is waarschijnlijk een schilderij van Henri Matisse herontdekt, dat meer dan een halve eeuw werd vermist. Het doek, Odalisque uit 1927 of 1928, hangt in het Seattle Art Museum. Het hoorde voor de Tweede Wereldoorlog tot de collectie van de Parijse kunsthandelaar Paul Rosenberg, die in 1940 naar Amerika vluchtte. De collectie werd door de nazi's in beslag genomen. De Matisse kwam later via een Franse kunsthandel in bezit van de New-Yorkse galerie Knoedler and Co., die het verkocht aan de Amerikaan Prentice Bloedel. Hij schonk het aan het museum. Bloedels dochter kwam achter de identiteit na het zien van een zwart-wit reproductie in een boek van Hector Feliciano over door nazi's ontvreemde kunst. Veilinghuis Christie's schat de waarde op bijna vier miljoen gulden. (Foto AP)