Gelijkspel Twente tegen Aarhus

ROTTERDAM, 22 OKT. FC Twente heeft goede vooruitzichten om zich voor het eerst sinds twintig jaar te plaatsen voor de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. In een harde wedstrijd, met een aantal onbestrafte elleboogstoten, behaalde de Enschedese club gisteravond een 1-1 gelijkspel bij het Deense Aarhus. Het tweede duel in de tweede ronde wordt over dertien dagen in het Diekman-stadion gespeeld.

In de eerste wedstrijd tussen de nummer acht van Denemarken en de nummer vijf van Nederland verzuimde FC Twente de Europese bekerstrijd al na negentig minuten te beslissen. FC Twente speelde veel verzorgder voetbal dan de thuisclub, die zijn gebrek aan technische kwaliteiten compenseerde met fysiek spel. De Deense voetballers schoffelden dat het een lieve lust was en bereikten met deze spelopvatting een redelijk resultaat.

In de eerste helft was sprake van aantrekkelijk spel met wisselende kansen. Al na vijf minuten moest de Twentse centrale verdediger Hoogma op de doellijn redding brengen, na aarzelend ingrijpen van doelman Boschker. Na een kwartier viel het eerste doelpunt aan de andere kant van het veld. Sumiala profiteerde van een dekkingsfout in de Deense achterhoede. De Finse aanvaller scoorde in tweede instantie en bedankte Oude Kamphuis die met een scherpe voorzet aan de basis van de treffer had gestaan.

Een paar minuten later voorkwam de uitgelopen Boschker met een voetbeweging dat de Deense spits M⊘lby voor de gelijkmaker kon zorgen. In plaats van 1-1 werd het bijna 0-2 of 0-3 toen Sumiala treuzelde bij de tweede paal van Aarhus en een kopbal van Oude Kamphuis op knappe wijze werd gekeerd door de Deense doelman Windfeld. FC Twente leek tevreden met de kleine voorsprong. Maar de Luxemburgse scheidsrechter Hamer zat de Nederlanders dwars. Hij gaf Aarhus vlak voor rust een strafschop toen de doorgebroken aanvaller Hallumn zich liet vallen, hoewel Boschker hem niet eens geraakt had. Mölby benutte de penalty.

De tweede helft was veel minder boeiend en leverde nauwelijks gevaarlijke acties op. FC Twente temporiseerde de wedstrijd. Aarhus leek vermoeid van alle inspanningen in de eerste helft. Vennegoor of Hesselink was vlak na rust dichtbij een tweede Enschedese treffer, maar hij schoot tegen de buik van Windfeld. Karnebeek kreeg een gele kaart voor een laat ingezette sliding en wacht een schorsing van de UEFA. Hij had in de eerste ronde tegen het Noorse Lillestr⊘m ook al een gele kaart gekregen. De geblesseerde spits Bosman hoopt over twee weken weer van de partij te zijn, in plaats van Karnebeek.

Spelverdeler Van Halst van FC Twente is nog niet helemaal gerust op een goede afloop in de return tegen Aarhus, dat in de eerste ronde verraste met een uitzege bij het sterker geachte Nantes. “Voetballend kunnen we deze ploeg aan, maar het zal in Enschede nog spannend worden.” Trainer Meyer van FC Twente had vooraf getekend voor 1-1. Na afloop was hij minder tevreden. “We hadden hier kunnen en moeten winnen. We hebben te weinig geprofiteerd van de geboden ruimte, die we in Enschede minder zullen krijgen.”