Effectenbeurs in afwachting van kwartaalcijfers

AMSTERDAM, 22 OKT. In afwachting van de belangrijke kwartaalcijfers van Philips, Polygram en Baan reageerde de Amsterdamse effectenbeurs hoofdzakelijk op de hogere aandelenkoersen in de Verenigde Staten. De AEX-index die beursgraadmeter is steeg 6,35 punten naar 928,87 punten.

AMSTERDAM Vanochtend ging op de beurs de aandacht vooral uit naar Polygram die vroeg in de middag een netto winst van 85 miljoen over het derde kwartaal bekend maakte. Het fonds was op Philips na de sterkste stijger onder de AEX-fondsen die meetellen in de AEX-index. De koers van het film- en muziekaandeel stond rond het middaguur 3,50 hoger op 119 gulden. Na bekendmaking van de tegenvallende cijfers daalde de koers heel even naar 116,60 gulden om daarna weer iets op te lopen. Vorige week daalde de koers na uitspraken van Time Warner dat de muziekindustrie zich voorlopig niet zal herstellen.

De cijfers van automatiseerder Baan worden vanavond na sluiting van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq bekendgemaakt. Baan heeft zowel een notering in Amsterdam als op Nasdaq. Het aandeel was vanochtend 1,80 meer waard geworden op een koers van 148,70 gulden. Gisteren was de koers al met zes gulden gestegen.

Philips, waarvan de derde-kwartaalcijfers morgen bekend worden, steeg vanochtend nog 3,70 tot 172,40 gulden. Daarmee staat het elektronica-aandeel ruim 11 gulden hoger dan eind vorige week. Gisteren liet Philips al een koersstijging zien van 6,20 gulden.

Van de 25 AEX-fondsen daalden er slechts 7. Vooral de aankomende uitgeverpartners Wolters Kluwer en Elsevier noteerden lager. Wolters verloor 3 gulden op 258 gulden en Elsevier vijf dubbeltjes op 32,40. Omgerekend naar de omruilverhouding van 7,85 bij de fusie is Elsevier nog altijd 2 gulden te goedkoop. Ook Pakhoed was twee kwartjes lager op 70,40 gulden. Volgens een handelaar is dat het gevolg van winstnemingen nadat het aandeel wat te ver was doorgeschoten.

Alle financiële aandelenfondsen stonden op winst. ING steeg 1,30 naar 91,80 gulden. Vanochtend werd bekend dat de bank/verzekeraar gaat samenwerken met de SFB Groep, voorheen het Sociaal Fonds Bouwnijverheid met een omzet van 474 miljoen gulden.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar vanochtend nog wat verder gestegen. Rond het middaguur werd 2,0135 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 2,0105 op gisteren.

NEW YORK Beter dan verwachte kwartaalresultaten hebben dinsdag hun uitwerking niet gemist op Wall Street. Het Dow Jones-gemiddelde steeg 139 punten naar 8060,44 punten. Vooral de koersen van de technologiefondsen stegen sterk.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot fors hoger na drie handelsdagen met koersverliezen. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 477,52 punten (2,77 procent) tot 17.687,61.

HONGKONG In schril contrast met de ontwikkeling in Tokio stond de gang van zaken op de beurs in Hongkong. Daar daalde de Hang Seng-index met 765,33 punten ofwel 6,2 procent tot 11.637,77, het laagste peil in dertien maanden. Daarmee kwam het verlies sinds het weekeinde op 14,4 procent. Beleggers waren in de greep van zorgen over de rente en de stijging van de dollarkoers.