Echte kunst alleen voor kinderen te koop

ROTTERDAM, 22 OKT. Kinderen van 5 tot 18 jaar kunnen komend weekeinde voor een lage prijs kunst kopen van internationaal bekende kunstenaars. Volwassenen hebben geen toegang tot de verkoopexposities die in Rotterdam, Deventer en Maastricht gehouden worden op zaterdag 25 en zondag 26 oktober.

Kunst voor kinderen van 5-18 jaar, Muka project, op 25 en 26 okt. Rotterdam, World Trade Center, 13-17u. Maastricht, la Bonbonnière van 11-17u. Deventer schouwburg De leeuwenburg van 10.30-17u. Ma 27 okt. is de kunst voor scholen te bekijken in Rotterdam, WTC, na afspraak (010) 476 76 44.

Daar zijn litho's, zeefdrukken en andere grafische werken te koop van kunstenaars uit Nederland, Duitsland, België, Australië, Nieuw Zeeland en Vietnam. Op verzoek van twee Nieuw-Zeelandse zusjes Saskia en Dominiek Baetens hebben kunstenaars speciale lithografieën op een standaardformaat van 10x20 cm gemaakt, die uitsluitend verkocht worden aan kinderen voor 55 gulden per stuk - een tiende van de marktwaarde ongeveer.

De beide jonge vrouwen zijn acht jaar geleden begonnen met een inmiddels wereldwijd project om kinderen de mogelijkheid te bieden kunst te verzamelen. Ze kwamen op het idee omdat ze in de drukkerij van hun ouders in Auckland (Nieuw Zeeland) zagen dat er prachtige kunst gedrukt werd, die onbetaalbaar is voor kinderen. “Het is niet eerlijk dat kinderen geen kunst kunnen verzamelen, vonden wij”, vertelde Saskia Baetens vorig jaar over het project: “Het is te duur. Volwassenen denken: kinderen houden van Mickey Mouse, en daarmee is het afgelopen. Een kind in een galerie wordt als lastpost beschouwd. Mijn moeder zei toen: als jullie dat dan zo erg vinden, dan doen we er toch wat aan!”

Zo is het idee voor kinderverkoopmiddagen ontstaan, dat wereldwijd aandacht en navolging kreeg. Meer dan twintig internationale kunstenaars doen op uitnodiging van de familie Baetens mee, en maken abstract en figuratief werk. Nederlandse kunstenaars die deelnemen zijn ondermeer Martin van Vreden, Ton Slits en Lydia Schouten, uit België Luc Tuymans en uit Duitsland Leif Trenkler en Kuzou Katase.

Om te voorkomen dat ouders hun kinderen opdracht geven: koop een werk van die en die, zijn de naambordjes van de uitvoerende kunstenaars bij de expositie afgeplakt. Kinderen mogen dus volledig vrij kiezen wat ze mooi vinden. Pas na zondag na vijven, na de verkoop, is te zien welke kunstenaars welk werk maakten. Om kinderen in staat te stellen een echte kunstverzameling op te bouwen organiseren de zusjes jaarlijks in verschillende landen deze non-profit verkoopexposities voor kinderen. De eerste verkoopexpositie in Nederland vorig jaar was een groot succes. Voor scholen en kinderziekenhuizen is maandag 27 oktober een speciale kijkdag in Rotterdam.