'Doorbraak elektrische auto in VS'

WASHINGTON, 22 OKT. Amerikaanse onderzoekers hebben een ontdekking gedaan die de weg kan banen voor zeer zuinige en schone elektrische auto's. De Amerikaanse minister van Energie, Federico Pena, sprak gisteren van een “revolutionaire doorbraak”.

De brandstofcellen van de auto kunnen draaien op benzine, dan wel methanol, ethanol of aardgas. Het systeem wekt elektriciteit op via een chemisch proces dat benzine omzet in waterstof. Dat was tot nu toe niet mogelijk. Het grote voordeel, aldus het ministerie van Energie in Washington, is dat er geen zware accu's meer nodig zijn die telkens moeten worden opgeladen. Verder verbruikt de auto vergeleken met de traditionele benzinemotor de helft minder brandstof. De uitstoot aan schadelijke stoffen is slechts 10 procent van de normale hoeveelheid.

Serieproductie zal volgens de betrokken technici op zich laten wachten tot de volgende eeuw. Het systeem voor elektrische brandstofcellen die op waterstof en zuurstof draaien, is voor het eerst ontwikkeld door het lucht- en ruimtevaartbureau NASA voor het Apollo-programma.

Het Amerikaanse ministerie van Energie werkte bij de verdere ontwikkeling samen met onder meer de autoproducenten GM, Ford en Chrysler. Het project moet leiden tot de lancering in 2004 van een zuinige gezinswagen, die op een liter benzine 33,6 kilometer kan afleggen. De ontdekking lijkt het Amerikaanse antwoord op de hybride-auto van de Japanse concurrentie zoals Toyota. (DPA, AFP, Reuter)