Bondscoach opgelucht na oefeninterland tegen Duitsland; Fletse overwinning hockeyvrouwen

UTRECHT, 22 OKT. Winnen van Duitsland is altijd leuk. Tom van 't Hek kan het niet vaak genoeg zeggen. Maar gisteren, na de fletse 2-1 overwinning van zijn hockeysters in de oefeninterland tegen Duitsland, bleef de traditionele kwinkslag van de bondscoach achterwege. Met een gezicht dat opluchting verried, schudde Van 't Hek na zeventig minuten de hand van collega Berti Rauth.

Als men Van 't Hek moet geloven, zijn de Nederlandse hockeysters hard op weg om de kloof met de wereldtop (Australië en Zuid-Korea) te dichten. Afgaande op het duel van gisteravond, in de najaarskou op het veld van het Utrechtse Kampong, staan die woorden op gespannen voet met de werkelijkheid. Want hartverwarmend kon het optreden van de nationale ploeg niet worden genoemd.

Na een overweldigende start, met doelpunten van aanvoerster Thate en spits Van der Wielen uit een cornervariant, viel Van 't Heks elftal steeds verder terug op eigen helft. De vrouwen mochten van geluk spreken dat Duitsland, onlangs in Keulen nog met 2-1 te sterk voor Nederland, faalde in de afronding. Slechts routinier Hentschel vond een gaatje in de afweer. Met een bekeken schot passeerde zij in de 29ste minuut keepster Touw vanaf de rand van de cirkel.

Helemaal tevreden was Van 't Hek dan ook niet, in tegenstelling tot de dienstdoende speaker. “Dit belooft veel voor het WK van volgend jaar”, zo wilde deze de ruim driehonderd toeschouwers na afloop doen geloven. Van 't Hek daarentegen constateerde, zoals hij de laatste jaren wel vaker deed, dat de vlag nog niet gehesen kan worden. “De top moet hoger liggen dan vanavond, maar dat komt wel goed.”

Minder dan zeven maanden scheiden Van 't Hek en de zijnen van het WK in Utrecht, het podium waarop de aansluiting met wereld- en olympisch kampioen Australië gestalte moet krijgen. Om voor eigen publiek geen modderfiguur te slaan heeft de bondcoach gekozen voor een pittige voorbereiding. Over twee weken fungeert Zuid-Korea, vorig jaar in Atlanta de verliezend olympisch finalist, als sparringpartner. In januari belegt de nationale ploeg een trainingskamp in Perth en wordt vier keer geoefend tegen Australië. Vooral die laatste duels zullen meer duidelijkheid verschaffen over het waarheidsgehalte van Van 't Heks beweringen.

De bondscoach heeft de onderlinge concurrentie inmiddels flink opgevoerd. Zijn selectie telt momenteel 21 namen. Twee speelsters (Teeuwen en Veenstra) ontbraken gisteren wegens lichte blessures op het appèl terwijl drie anderen (keepster Sinnige, Abbas en Mulder) genoegen moesten nemen met een plaats langs de zijlijn in Utrecht. Mogelijk dat Van 't Hek zijn selectie in de komende weken nog uitbreidt met een of twee speelsters.

Jeannette Lewin werd vorige week toegevoegd aan de voorlopige WK-groep. Wegens studieperikelen en een gebrek aan motivatie bedankte de 25-jarige middenveldster van Kampong begin dit jaar voor de nationale ploeg. Gisteren speelde Lewin haar 99ste interland en haar rentree stemde Van 't Hek tevreden.

Content was de bondscoach ook over de conditie van zijn speelsters en die mening stond haaks op de klaagzang van collega Roelant Oltmans. Zondag deed de coach van de mannenploeg andermaal zijn beklag over de fysieke staat van zijn spelersgroep na de teleurstellende vierde plaats bij het toernooi om de Champions Trophy. “Bij de clubs wordt goed getraind”, zo signaleerde Van 't Hek. Daar zal het over zeven maanden in Utrecht niet aan liggen.