Albanezen in Italië rouwen bij gezonken schip

ROME, 22 OKT. Met foto's geklemd in de hand - van hun vrouw en kinderen, hun zussen en broers, hun familie en vrienden - stond een groep Albanezen gistermiddag te wachten op de kade, tot de rouwstoet langzaam de Italiaanse haven Brindisi binnenvoer.

Het waren de familieleden van de naar schatting tachtig Albanezen die zijn omgekomen toen het volgepakte bootje waarmee ze de anarchie in hun land wilden ontvluchten, op Goede Vrijdag van dit jaar in aanvaring kwam met een Italiaans korvet. Slechts 34 opvarenden, voornamelijk mannen die aan dek stonden, konden worden gered.

Tot nu toe konden de rouwende Albanezen weinig meer dan wat bloemen in zee werpen, want het schip met hun dierbaren was naar de zeebodem gezonken, achthonderd meter diep. Na een ingewikkelde bergingsactie is dit rampschip nu gelicht en naar Brindisi gesleept.

De Kater I Rades is geborgen met een speciaal gebouwd net, dat vastzit aan gele drijvers. Toen deze constructie om half vijf 's middags de haven werd binnengesleept, omgeven door marineschepen en havenbootjes, lag het schip nog bijna geheel onder water. Pas in de beschutting van de haven, op een afgelegen pier ver weg van familieleden en journalisten, werd het bootje langzaam boven de waterspiegel gehesen.

Toen de eerste groene zakken met de stoffelijke overschotten van boord werden gedragen, kregen de wachtende Albanezen het te kwaad. Een vrouw die haar dochter heeft verloren, viel flauw. Anderen begonnen te schreeuwen en te roepen. Volgens veel overlevenden was de aanvaring niet het gevolg van een verkeerde manoeuvre van het volgepakte Albanese schip, zoals de Italiaanse marine zegt. Het veel grotere Italiaanse korvet Sibilla zou het Albanese bootje bewust hebben geramd, om het te dwingen terug te keren, naar zijn vertrekhaven Vlorë. Italië probeerde indertijd op alle mogelijke manieren de stroom vluchtelingen uit Albanië te stoppen.

Sommige wachtende Albanezen suggereerden zelfs dat Italië met opzet zo lang heeft gewacht met het bergen van het schip. Met technische problemen kan dat volgens hen niet te maken hebben. Zij riepen dat de duikers die het schip hebben gelicht, mogelijk een aantal lijken hebben laten verdwijnen.

Rome heeft vraagtekens gezet bij de Albanese claim dat het roestige havenbootje, dat vijftien meter lang is, 122 mensen aan boord had. Volgens overlevenden zaten benedendeks vooral vrouwen en kinderen. Vanmorgen werd verwacht dat alle stoffelijke resten aan het einde van de dag zouden zijn geborgen.

Een gerechtelijk onderzoek moet meer duidelijkheid brengen over de rampzalige afloop van wat een reis naar het beloofde land Italië had moeten worden. De Kater I Rades zal worden onderzocht op nieuwe aanwijzingen over de toedracht. De kapitein van het schip en die van het Italiaanse korvet zijn beiden aangeklaagd wegens dood door schuld.

De slachtoffers zijn overgebracht naar grote koelcellen langs de kade. Daar worden zij geïdentificeerd, een proces dat vergemakkelijkt wordt doordat van vrijwel alle slachtoffers de kleren nog intact zijn. Later deze week zullen de stoffelijke resten worden teruggebracht naar Vlorë, om daar te worden begraven.