Zweedse zestigvoeter wint eerste zeiletappe van Whitbreadrace

ROTTERDAM, 21 OKT. De Zweedse Whitbread-boot EF Language is vanmorgen als eerste jacht aangekomen in Zuid-Afrika. De winnende schipper Paul Cayard zette om zeven uur Nederlandse tijd voet aan wal in Kaapstad, de eerste van negen finishplaatsen. De bemanning van de EF Language heeft 31 dagen op zee doorgebracht; van Southampton via twee Zuid-Amerikaanse eilanden naar Kaapstad.

Cayard was vanmorgen opgelucht dat de eerste etappe achter de rug is. Hij had een maand ingevroren voedselpaketten gegeten en verlangde naar vers fruit en een grote cheeseburger. “Wat we ook gaan eten, we gaan ons helemaal vetmesten.” Cayard kan zich de komende drie weken ongestoord uitleven. De start van de tweede etappe van Kaapstad naar het Australische Fremantle staat voor zaterdag 8 november gepland.

De overwinning van Cayard in de eerste etappe is voor veel insiders een verrassing. De 38-jarige Amerikaan had geen enkele ervaring met de Whitbreadrace. Cayard heeft de afgelopen jaren naam gemaakt in de America's Cup en de Admiral's Cup, twee wedstrijden die niet op open zee maar langs de kust worden gevaren. Cayard werd in een zeer laat stadium toegevoegd aan de bemanning van de EF Language. Aanvankelijk zou Lawrie Smith het Zweedse schip aanvoeren, maar de Engelse schipper werd tussentijds ingelijfd door het Engelse syndicaat Silk Cut.

Het eerste traject over de Atlantische Oceaan is de langste en lastigste etappe. De afstand van ruim zevenduizend zeemijlen en de wisselende weersomstandigheden vergen het uiterste van de bemanning. In het schippersjargon staat de eerste etappe bekend als een Nerve Wrack Leg, een zenuwslopende ervaring. Bij de evenaar zijn de windstille gebieden (dolldrums). Ten noorden en zuiden van de evenaar kan het heel hard en verraderlijk waaien.

De binnenkomst van de andere negen boten van de Whitbreadrace wordt in de loop van deze week verwacht. Het Nederlandse jacht BrunelSunergy bevond zich vanmorgen op de tiende en laatste plaats. Schipper Hans Bouscholte had nog twaalfhonderd zeemijlen af te leggen naar Kaapstad. De BrunelSunergy heeft twee weken geleden een noodstop gemaakt in de Braziliaanse havenstad Recife, waar de gele zestigvoeter een nieuw roer kreeg. Het oude roer was defect geraakt na een aanvaring met een walvis.