'Wijers jaagt met concurrentietoets jongensdroom na'

DELFT, 21 OKT. Minister Wijers (Economische Zaken) jaagt een jongensdroom na met zijn concurrentie-toets, waarin Nederland is vergeleken met andere landen. Dat vindt de belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf, MKB Nederland, waarbij 140.000 ondernemingen zijn aangesloten.

“Als jonge jongen heb ik voor mijzelf ook wel eens een ideale vrouw geschapen uit de elementen van vrouwelijke filmsterren, maar ìk heb later ontdekt dat je heel gelukkig kunt worden met een vrouw die niets van een filmster heeft.

Wijers voegt het mooiste van andere landen bij elkaar en zegt: 'Zó moet Nederland worden'. Zonder dat hij ziet dat dit een utopie is'', zegt MKB-voorzitter Th. Evers.

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) zet in een vorige week gepubliceerde toets Nederland af tegen de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Denemarken. Wijers concludeerde daaruit dat het Nederlandse bedrijfsleven te weinig dynamisch is en betrekkelijk weinig investeert in innovatie en scholing. “Prietpraat”, vindt Evers: “Kleine bedrijven slagen er voortdurend in om in Europa kleine marktsegmenten te vinden en daarin producten te verkopen, die zo zijn ontwikkeld dat er een hogere prijs dan gemiddeld voor gevraagd kan worden.”

Wijers leidt het gebrek aan dynamiek af uit de in vergelijking met de VS geringe hoeveelheid startende en stoppende ondernemers in Nederland. “De dynamiek in de VS zie ik meer als nervositeit; dat is een soort heen-en-weer economie. In Nederland zijn bedrijven zo dynamisch dat ze zichzelf voortdurend vernieuwen en zo blijven bestaan”, zegt Evers: “Als je Wijers moet geloven ben je blijkbaar een goede zakenman als je vaak failliet gaat en opnieuw begint. En een slechte werkgever als je mensen lang in dienst houdt.”

Met dat laatste doelt Evers op recente uitlatingen van Wijers over scholing van werknemers, waardoor deze vaker van baan moeten kunnen veranderen in hun leven: “Je kweekt maar onrust bij mensen met opmerkingen dat er nog wel werkzekerheid blijft, maar dat baanzekerheid verdwijnt. In mijn fabriek staat een man twaalf jaar aan de zaagmachine, die aan mij vraagt: 'Moet ik bijscholen? Moet ik weg?' Nee natuurlijk niet.”

Het MKB erkent dat meer mensen in Nederland aan het werk moeten, maar ziet niet veel in de pogingen van Wijers om ouderen langer aan het werk te houden. “Laat de aanwas van jongeren maar groter worden. Ik heb liever dat een loodgieter van twintig bij mij onder de vloer kruipt dan een van zestig”, vindt Evers, die geen goed woord over heeft voor de suggestie om op termijn ouderen weer sollicitatieplicht op te leggen.

Het MKB stoort zich er ook aan dat Wijers “als Don Quichot het MKB kapittelt” over concurrentie, terwijl fusies in onder meer de accountancy leidt tot “een marktverdeling in de directiekamer”.

Bovendien moet het ministerie van EZ zelf ook maar eens wat meer dynamiek aan de dag leggen, vindt het MKB. Uit de puinhopen van de vliegtuigfabriek Fokker verrijst bij Ypenburg een 'kenniscentrum' van bedrijven, die zich toeleggen op samengestelde producten (composite products) - een specialiteit van 'verlijmingsexpert' Fokker. Evers verzucht: “Wijers heeft 30 miljoen gulden ter beschikking gesteld om de Fokker-kennis te behouden. De voormalige Fokker-ingenieurs die willen beginnen met wat een Composite Valley moet worden hebben bij EZ de deur plat gelopen om bij de Fokker-veiling enkele spullen te kunnen kopen. De veiling is voorbij en zij hebben nog geen dubbeltje gezien.”