Weinig nieuwkomers op kieslijst van VVD

DEN HAAG, 21 OKT. De VVD kandideert betrekkelijk weinig nieuwelingen voor de volgende Kamerverkiezingen. Onder de eerste twintig kandidaten op de ontwerp-lijst die de VVD vandaag bekend heeft gemaakt, bevindt zich geen nieuweling. De eerste kandidaat van buiten de huidige fractie staat op plaats 24, Europarlementariër J. Larive. Bij de eerste veertig staan tien nieuwe namen.

De top-vijf van de kandidatenlijst bestaat achtereenvolgens uit fractieleider F. Bolkestein, minister en vice-premier H. Dijkstal (Binnenlandse Zaken), minister A. Jorritsma (Verkeer en Waterstaat), minister G. Zalm (Financiën), en staatssecretaris E. Terpstra (Welzijn en Sport). In 1994 stond Terpstra nog op de tweede plaats. Dijkstal heeft onlangs laten weten het fractievoorzitterschap te ambiëren indien partijleider Bolkestein overstapt naar het kabinet. De tweede plaats maakt zo'n overstap goed mogelijk.

Zes zittende Kamerleden keren zeker niet terug na de verkiezingen. Het gaat om P. Blauw, S. van Heemskerck Pillis-Duvekot, M. Kamp, W. Keur, J. van Rey, en A. van der Stoel, die zich volgens de VVD niet beschikbaar hebben gesteld. Van de bewindslieden staat minister J. van Aartsen (Landbouw) op plaats 7, staatssecretaris F. de Grave (Sociale Zaken) op plaats 9, minister J. Voorhoeve (Defensie) op plaats 11 en staatssecretaris M. Patijn (Buitenlandse Zaken) op plaats 13. Gmelich Meijling (staatssecretaris Defensie) komt op de lijst niet voor.

Vice-fractievoorzitter Korthals (6) is de hoogst geplaatste van de huidige Tweede-Kamerleden. Ook de Kamerleden Van Blerck (8) en Remkes (10) staan in de top tien. De Kamerleden W. Passtoors (41), O. Vos (43) en R. Luchtenveld (44) zijn minder zeker van een plek. De VVD scoort in de peilingen omstreeks veertig zetels. De definitieve kandidatenlijst wordt op 31 januari vastgesteld.