Verwijt van adviseur: 'Sorgdrager schoot tekort in zaak-Kröger'

ROTTERDAM, 21 OKT. Minister Sorgdrager (Justitie) heeft onzorgvuldig gehandeld bij de overplaatsing van de onlangs ontsnapte crimineel S. Kröger van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught naar de Groningse TBS-kliniek Van Mesdag.

Dat zegt J. Hubben, die de minister van Justitie adviseert over TBS. Hij is voorzitter van de sectie-TBS van de Centrale Raad voor Strafrechttoepassing. Kröger ontsnapte vorige week woensdag samen met een handlanger uit de Van Mesdagkliniek in Groningen. Medewerkers van de arrondissementsrechtbank in Arnhem die betrokken waren bij de arrestatie van veroordeling van Kröger, worden momenteel extra beveiligd uit vrees voor wraak door de crimineel.

Naar nu pas bekend is geworden zijn Kröger en zijn handlanger, de Nederlander J. van T., vorige week woensdag na hun vlucht gaan dineren in de Groninger binnenstad. Terwijl een politiemacht de omgeving van de TBS-kliniek uitkamde, zat het tweetal in restaurant de Sixtijnse Kapel. Dat verklaart een 22-jarige studente, die beide mannen die avond in het horeca-etablissement bediende. De vrouw heeft bij de politie gistermiddag een verklaring afgelegd waarin ze de mannen gedetailleerd omschrijft.

Kröger werd in 1990 tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de gijzeling, in juni 1989, van landmachtskolonel K. van der Kieft. Hij eiste daarbij een miljoen gulden losgeld en honderd gram heroïne. Bij ingrijpen van de politie werd de kolonel per ongeluk gedood.

Kröger was van de EBI overgeplaatst naar de TBS-kliniek Van Mesdag op grond van artikel 120 van de 'Gevangenismaatregel', die overplaatsing naar een TBS-kliniek mogelijk maakt, indien pyschische probelemen het verder uitzitten van de gevangenisstraf onmogelijk maken. Volgens Hubben had deze bepaling niet moeten gelden voor een ,extreem gevaarlijke crimineel' als Kröger. “De Van Mesdagkliniek wordt wel extra beveiligd, maar is niet berekend op dergelijke vluchtgevaarlijke criminelen. Voor dit soort criminelen is de EBI speciaal gebouwd. Die horen niet thuis in een TBS-kliniek”, aldus Hubben.

Advocaat-generaal Y. van Kuijk van het Arnhemse gerechtshof verwijt minister Sorgdrager dat zij geen contact heeft opgenomen met justitie in Arnhem. Formeel is Sorgdrager daartoe niet verplicht, maar in het geval van de zeer gevaarlijke Kröger had het “voor de hand gelegen om te overleggen met het Arnhemse pakket”, aldus Van Kuijk. Ook Hubben heeft “grote twijfels bij de zorgvuldigheid van de beslissing”, omdat justitie in Arnhem niet om advies gevraagd is. Een woordvoerder van Justitie wijst erop dat Sorgdrager zich bij haar beslissing om Kröger over te plaatsen heeft laten adviseren door de ambtelijke commissie Geestelijk Gestoorde Gedetineerden (GGG).

Overigens is gisteren opnieuw een man ontsnapt die gevangen zat in de Van Mesdagkliniek. Hij ontkwam in het Haagse paleis van justitie. De man wist aan de aandacht van zijn begeleider te ontsnappen tijdens een zogenoemde 'verlengingszitting'.