Verhuizing Kazachse hoofdstad afgelast

MOSKOU, 21 OKT. De feestelijke verhuistrein waarmee morgen de hoofdstad van Kazachstan had moeten worden 'verplaatst' van Almaty naar het onbeduidende Akmola in het midden van het land, heeft een vertraging van zeven weken opgelopen.

Maandag beval de Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev de verhuizing van de regeringszetel, een project dat met veel scepsis is ontvangen, uit te stellen tot 10 december. Ook een excursie voor diplomaten naar het stoffige Akmola gaat deze week niet door. Tientallen journalisten, die het afgelopen weekend naar Kazachstan waren gereisd, eisten gisteren bij de presidentiële persdienst opheldering over het uitstel. “Wij hoorden het ook pas zojuist op het nieuws”, zei een onthutste medewerkster.

De landbouwstad Akmola, dat in een bouwput is veranderd, is nog niet klaar voor de ontvangst van het landsbestuur. Het vliegveld is nog in aanbouw, de telefoonverbindingen zijn gebrekkig, en de vooruitgestuurde ambtenaren bivakkeren al maanden in hotels - in afwachting van de oplevering van hun appartementen.

President Nazarbajev kondigde de verplaatsing van de hoofdstad in 1994 voor het eerst aan. Almaty ligt naar zijn smaak te veel aan de rand van Kazachstan, dat 73 keer groter is dan Nederland. “De hoofdstad dient in het midden van het land te liggen”, oordeelde het staatshoofd. Wat hij nastreeft is “het consolideren van de Kazachse rol in de geo-politieke arena.” Oftewel: met zijn zet wil Nazarbajev duidelijk maken dat hij het noorden en westen van zijn land, waar een meerderheid van Russen bovenop een grote olieplas woont, nooit zal opgeven.

Hoewel Akmola als het gunstigste alternatief voor Almaty uit de bus kwam, wil praktisch niemand er wonen. In de winter kan het er veertig graden vriezen, terwijl de 300.000 inwoners tellende provinciestad 's zomers gegeseld wordt door stofstormen. De nederzetting is in de jaren vijftig uit de grond gestampt door partijleider Chroesjtsjov, als centrum voor de grootschalige tarweteelt in de toen nog braakliggende Kazachse steppe.

Het animo onder ambtenaren en diplomaten om Almaty te verlaten is nihil. De Nederlandse vertegenwoordiging heeft er nog niet zo lang geleden een nieuw pand gekocht en opgeknapt. Ook de zakenwereld lijkt niet van plan te verhuizen. “Wij hollen onze klanten achterna en niet de regering. En onze klanten blijven voorlopig in Almaty”, zegt een bankier.