Verdachte predikant zou familie hebben vermoord

BRUSSEL, 21 OKT. Een zeventigjarige Hongaarse predikant wordt verdacht van moord op twee echtgenotes, drie kinderen en een stiefkind. De moorden zouden dateren uit de jaren tachtig, maar de dominee werd pas vorige week in Brussel gearresteerd. De afgelopen dagen heeft de politie onder een betonnen vloer in een woning van de man in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek menselijke beenderen gevonden. In een vrieskast werden grote stukken vlees aangetroffen waarvan de herkomst nog onduidelijk is.

De verdachte, Andras Pandy, woont al sinds 1957 in België. Hij geeft als predikant godsdienstles op Nederlandstalige scholen. In 1992 heeft een dochter de vermissing van zijn echtgenotes en kinderen bij de politie aangegeven. Maar een onderzoek leidde nergens toe. Volgens Pandy waren de vrouwen en kinderen naar het buitenland vertrokken. Na de blunders van de justitie die aan het licht zijn gekomen bij de onderzoeken naar vermiste kinderen is de Brusselse justitie oude verdwijningsdossiers nog eens gaan controleren, waaronder - samen met de Hongaarse politie - dat van de zaak Pandy.

Andras Pandy is twee keer gehuwd. Hij verwekte bij zijn echtgenotes vijf kinderen, bij een stiefdochter één kind en hij is bovendien stiefvader van drie kinderen. In 1986 verdween zijn tweede vrouw, een Hongaarse die zelf al drie kinderen had, spoorloos met één van haar dochters. In 1988 verdween ook zijn eerste vrouw, samen met twee zonen, en in 1989 nog een stiefdochter.

In alle gevallen verklaarde Pandy dat de betrokkenen naar het buitenland waren vertrokken. Hij bezat brieven die dit moesten aantonen. De predikant is eigenaar van drie woningen in Brussel. Voorlopig concentreert het onderzoek van justitie zich geheel op de woning in een verpauperde immigrantenbuurt in Molenbeek.

De justitie verwacht dat het enkele weken zal kosten voordat in en onder de kelders van de woningen van de predikant alles doorzocht is. Dominee Pandy ontkent tot dusver ook maar iets met de verdwijningen te maken te hebben.