'Uitlevering Sheinbein mogelijk'

JERUZALEM, 21 OKT. Er is geen juridisch beletsel om de 17-jarige Amerikaan Samuel Sheinbein, die naar Israel vluchtte omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij een gruwelijke moord in een voorstad van Washington, uit te wijzen naar de Verenigde Staten. Dat heeft de plaatsvervangend openbare aanklager van Israel, Nava Ben-Or, gisteren gezegd.

In principe verbiedt de Israelische wet de uitlevering van Israelische staatsburgers. Omdat de Israelische nationaliteit automatisch wordt toegekend aan de kinderen van Israelische burgers en Sheinbeins vader die nationaliteit heeft, gingen velen in Israel ervan uit dat Samuel op juridische gronden niet uitgeleverd kon worden aan de Verenigde Staten. Volgens Ben-Or is die argumentatie “op grond van de unieke omstandigheden van de familie” echter niet van toepassing. Sheinbeins vader, Shlomo, werd in 1944 in - toen nog - Palestina geboren en emigreerde zes jaar later naar de VS. Samuel heeft nooit in Israel gewoond. Zijn advocaat kondigde gisteren overigens onmiddellijk aan de beslissing van het openbaar ministerie aan te vechten.

De aanvankelijke aarzeling van Israel om Sheinbein uit te leveren leidde tot grote woede in de Verenigde Staten. Een commissie van het Amerikaanse Congres hield eerder deze maand een bedrag van 180 miljoen dollar, dat aan Israel moest worden overgemaakt, op om de eis tot uitlevering kracht bij te zetten. (AP)