Soros geeft Rusland half miljard dollar

MOSKOU, 21 OKT. De Amerikaans-Hongaarse financier en filantroop George Soros wil de komende drie jaar 300 tot 500 miljoen dollar steken in de verbetering van het Russische gezondheidsstelsel, het onderwijs, de cultuur en de hervorming van het leger.

Soros, die de afgelopen jaren al 350 miljoen dollar heeft besteed aan humanitaire projecten in Rusland, reisde de afgelopen twee weken door het land. Tijdens die reis concludeerde hij dat de regering niet in staat is gebleken de uitgaven voor sociale doeleinden op peil te houden. Als gevolg daarvan bestaat er een “gapend gat” dat zelfs hij, Soros, niet kan vullen. Maar Soros zei gisteren op een persconferentie in Moskou wel bereid te zijn “op tijdelijke basis, en tot de economische omstandigheden verbeteren” aanvullende fondsen ter beschikking te stellen.

Het gaat daarbij, zo maakte hij duidelijk, om drie- tot vijfhonderd miljoen dollar, die de komende drie jaar zullen worden uitgegeven aan projecten op acht gebieden waar de Russische regering in gebreke blijft. Daarbij gaat het in enkele gevallen om een verlenging van al door de Soros Stichting begonnen projecten. Een daarvan betreft de verbetering van de gezondheidszorg voor jonge moeders en kleine kinderen en de bestrijding van de tuberculose. Een ander project behelst de hervorming van de strijdkrachten door de financiering van opleiding van officieren en herscholing van officieren die naar de burgermaatschappij afvloeien.

De in Hongarije geboren Soros, die een fortuin van naar schatting vijf miljard dollar heeft vergaard met handel in aandelen en valuta en met speculaties, heeft de afgelopen jaren in meer dan dertig landen anderhalf miljard dollar besteed aan humanitaire projecten en aan de bevordering van de democratie en een 'open samenleving'. Het overgrote deel is in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie besteed. Behalve geld voor filantropische doeleinden heeft Soros ook twee miljard dollar geïnvesteerd in de Russische economie. (AP)