ROERGEBAKKEN TONIJN

Tonijn heeft rood stevig vlees. De vis laat zich bakken of grillen als biefstuk en smaakt naturel of met een drup citroen of wat peper ook heerlijk. Er zijn weinig vissoorten waaraan zo wijdverbreid over de wereld zoveel recepten zijn gewijd. Van amuse-bouche (of beter gezegd amuse-gueule, zoals een lezer mij terechtwees) met tapenade op een canapé tot een grote variëteit aan hoofdgerechten. Ik houd het vandaag op een recept voor roergebakken tonijn.

Bereiding: Snijd de vis in dobbelstenen. Pel en snipper het sjalotje, de Spaanse peper en de knoflook. Schil de gember en snijd hem in dunne plakken en die vervolgens in stukjes. Snijd de courgette in blokjes, de schoongewreven champignons in plakjes, de paprika in stukjes. De wortels uit het zakje peultjes met worteltjes zijn doorgaans al in dunne plakken gesneden. Snijd de bosui in smalle ringen en hak de korianderblaadjes fijn.

Verhit boter en olie in een wok en roerbak de blokjes tonijn in anderhalf tot twee minuten rondom bruin. Neem de blokjes uit de pan, besprenkel ze met citroensap en strooi er zout en peper over. Fruit de stukjes ui met de Spaanse peper, de knoflook en de gember gedurende twee minuten. Voeg de stukjes courgette, paprika, champignons, peultjes en wortel toe en roerbak deze groenten een minuut lang. Laat de groenten op laag vuur, eventueel met een deksel op de pan, in 5-7 minuten beetgaar worden. Geregeld roeren. Schep dan de blokjes tonijn met de cashewnoten, de bosui en de koriander door de groenten en roerbak tot alles heet is. Breng het gerecht met zout, peper en chilipoeder op smaak. Serveer er mie of rijst bij.

Nodig voor 4 personen: 500 gram verse tonijn 1 sjalotje 1 Spaanse peper 1-2 teentjes knoflook 2 centimeter verse gemberwortel of 1 theelepel gemberpoeder 1 kleine courgette 100 gram kastanjechampignons 1 bosui 2 eetlepels verse korianderblaadjes 1 kleine gele paprika 1 zakje peultjes met worteltjes (200-250 gram) (of 100 gram verse worteltjes en evenveel peultjes) 25 gram boter, 2 eetlepels olie 1/2 citroen zout, peper 75 gram cashewnoten chilipoeder of cayennepeper

    • Annelène van Eijndhoven