Reparatie Mir deels geslaagd

MOSKOU, 21 OKT. Een 'interne' ruimtewandeling van zes uur en 38 minuten in het beschadigde Spektr-laboratorium van het Russische ruimtestation Mir is gisteren slechts gedeeltelijk geslaagd.

Commandant Anatoli Solovjev en bemanningslid Pavel Vinogradov betraden gisteren de Spektr om diens zonnepanelen via drie kabels te verbinden met een computer die ervoor zorgt dat de panelen op de zon gericht blijven. De klus duurde langer dan gepland. De kosmonauten hadden in hun onhandige ruimtepakken vooral moeite de kabels in de luchtsluis vast te pluggen. “De moersleutels die jullie gestuurd hebben, zijn te kort”, klaagde commandant Solovjev. De kosmonauten werden bovendien gehinderd door zeven rondzwevende tassen, een losse koelkastdeur en een trainingsfiets. Uiteindelijk wisten ze twee van de drie kabels door te trekken. De Russische vluchtleiding noemt de operatie niettemin een succes. In de komende dagen zal de stroomvoorziening in de Mir met dertig procent toenemen. Het Spektr-lab sloeg in juni lek na een botsing met een onbemand bevoorradingsschip en werd toen ijlings van het leefcompartiment van de Mir afgesloten. (Reuter)