Kwartaalwinst IBM omhoog

NEW YORK, 21 OKT. Computergigant IBM heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst van 1,4 miljard dollar (2,8 miljard gulden) geboekt tegenover een nettoresultaat van 1,3 miljard dollar in dezelfde periode van 1996.

Dat was iets beter dan analisten hadden verwacht. De omzet steeg met 3 procent tot 18,6 miljard dollar. Fluctuaties in de wisselkoersen speelden volgens IBM-topman Louis Gerstner, die gisteren nabeurs uitweidde over de cijfers, het concern parten. De verkoop op de Amerikaanse thuismarkt maakte een groei van 7 procent door tot 3,8 miljard dollar. Ook in Azië en het gebied van de Stille Oceaan alsmede Latijns-Amerika zat de omzet in de lift, met respectievelijk een groei van 7 en 10 procent tot 3,8 miljard en 891 miljoen dollar. Maar in Europa, het Midden-Oosten en Afrika zakte de omzet met 6 procent tot 5,1 miljard dollar. Bij een gelijkblijvende koersen was de omzet juist 6 procent hoger. De afzet aan hardware was onveranderd 8,3 miljard dollar. De divisies services wist de omzet met 20 procent op te schroeven tot 4,7 miljard dollar. De software-omzet daalde met 2 procent tot 1,6 miljard dollar. De inkomsten uit onderhoud zakten 9 procent tot 1,6 miljard dollar. (AP)