Kroongetuige blijft bij zijn verklaring

AMSTERDAM, 21 OKT. Fouad Abbas Abdullah heeft gisteren voor het Amsterdamse gerechtshof opnieuw belastende verklaringen afgelegd over de rol die met name Johan V. heeft gespeeld als leider van een grote hasjbende.

Abbas treedt op als kroongetuige in het zogenoemde Hakkelaarproces.

Abbas verklaarde vast te houden aan verklaringen die hij eerder heeft afgelegd tegenover FIOD-rechercheurs, de rechter-commissaris en de rechters die hem eind vorig jaar hoorden in een tot een rechtbank omgebouwde gymnastiekzaal die toen diende als geheime locatie.

Alle pogingen van de verdediging om Abbas onderuit te halen door hem ervan te beschuldigen een nog grotere boef te zijn dan hun cliënten, hebben deze kroongetuige niet aan het wankelen gebracht. Abbas ontkende ooit in wapens of heroïne te hebben gehandeld. Hij bemiddelde naar eigen zeggen alleen bij de aankoop van Pakistaanse hasj.

Het verhoor van Abbas, die al zes maanden in een cel zit in Londen in afwachting van uitlevering aan België waar hij voor witwassen wordt vervolgd, kwam moeizaam op gang. Abbas wilde alleen in afwezigheid van de pers worden gehoord, omdat hij bang is dat zijn leven in gevaar wordt gebracht door te veel publiciteit. “Ik heb veel vijanden” zei hij. Het hof wees zijn verzoek af.

Abbas loopt overigens een gerede kans alsnog in Nederland te worden vervolgd. Hij heeft nog steeds slechts 3 ton betaald van de 1,8 miljoen gulden die hij moest betalen om zijn vervolging af te kopen. Het OM geeft hem nog enige dagen respijt.

Johan V. verscheen gisteren voor het eerst in de speciaal voor zijn berechting gebouwde rechtszaal in een kantoorpand in Amsterdam-Osdorp. Zijn advocaat M. Moszkowicz sr. las een op schrift gestelde verklaring voor waarin de Hakkelaar er nog eens zijn teleurstelling over uitsprak dat hij tegen zijn zin de hoofdrol moet spelen in “een mediacircus”. Hij liet echter weten dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat het gerechtshof “het geloof in het recht” weer zal terugbrengen. Het proces zal volgende maand zijn afgerond.