JOURNAAL MAKERS

Elke uitzending is een piek in het strakke leven van de journaalmakers. De regie en een man of vijf zitten klaar achter talloze knoppen en tv-schermen.

Achter hun rug werpt de nieuwslezer een laatste blik op de teksten. De jongen van de autocue schudt zijn schouders los. Als enige zit hij in dezelfde ruimte als de presentator. Zodra de gong geklonken heeft zorgt Guido Zweerts (31) dat op het schermpje voor de lens van de beide camera's in de studio de tekst in het juiste tempo voorbijrolt, zodat de nieuwslezer de kijker aan kan blijven kijken. “Ik hoor op mijn koptelefoon alles wat er gezegd wordt. De nieuwslezer alleen wat voor hem of haar bestemd is. Ik kan dan doorgeven dat een item niet doorgaat, of dat er iets bijkomt.” Vroeger was het bedienen van de autocue een aparte functie bij het journaal. Tegenwoordig komen de teksten, vooraf door de presentator voorzien van accentstreepjes, direct uit de computer en doen de assistent-regisseurs het erbij. Die maken samen met de regisseur een draaiboek voor de studioploeg en zorgen dat zaken als beeldmateriaal en naamtitels aanwezig zijn. “Het is geen moeilijk werk. Je moet alleen erg alert zijn op veranderingen. Want het is heel pijnlijk als een presentator de verkeerde tekst leest.”