In Turkije dreigt lange celstraf voor pleiter democratie

ANKARA, 21 OKT. De Turkse blinde advocaat, Esber Yaurdereli, die vorig jaar een cruciale rol speelde bij het beëindigen van de massale hongerstaking in Turkse huizen van bewaring die aan 12 gevangenen het leven kostte, is gisteravond gearresteerd.

De kans is groot dat hij voor ruim 20 jaar achter de tralies verdwijnt. De advocaat werd onlangs veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf voor een speech gedurende een bijeenkomst van een vakbondsorganisatie in Istanbul. Eerder was hij al veroordeeld tot levenslang voor het opzetten van een illegale linkse organisatie. Hij zat in totaal 14 jaar van die straf uit, waarna hij in 1991 profiteerde van een algemene amnestie. De wet stelt echter dat bij een nieuwe veroordeling alsnog de resterende oude straf moet worden uitgezeten. In het geval van Yagmurdereli is dat 22,5 jaar. De advocaat werd in de jaren '80 door Amnesty International 'geadopteerd'. Een aantal sociaal-democratische afgevaardigden in het Turkse parlement heeft geprobeerd opnieuw amnestie voor de blinde advocaat te bewerkstelligen. Yaurdereli wil echter niet profiteren van een persoonlijke behandeling. Hij strijdt voor een democratisch Turkije waar de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting zijn gewaarborgd.