Havenpool Rotterdam ontslaat OR-voorman

ROTTERDAM, 21 OKT. De havenpool SHB in Rotterdam heeft gisteren de voorzitter van de ondernemingsraad J. Toussaint ontslagen. Hij riep vorige week vrijdag de werknemers van de havenpool op tot een staking, ondanks een verbod van de Rotterdamse rechter.

Volgens directeur Jan Schermer van de SHB-havenpool heeft Toussaint daarmee onrechtmatig jegens zijn werkgever gehandeld. Schermer dreigde vorige week Toussaint al met ontslag. Bovendien riskeerde de in de haven als militant bekend staande Toussaint een boete van 500 gulden per dag omdat de president van de Rotterdamse rechtbank T. Fransen in kort geding de ondernemingsraad van de SHB verboden had gedurende zestig dagen actie te ondernemen. Veertien leden van de ondernemingsraad van de SHB hebben zich aan dat verbod gehouden, Toussaint niet. Hij stelde: “Dat verbod lap ik aan mijn laars. Ik laat me niet monddood maken, want geen mens kan accepteren dat zijn werk zo maar wordt afgenomen.”

Toussaint riep een wilde staking uit bij de havenpool van Rotterdam - die overigens niet werd gesteund door de Vervoersbond FNV - uit solidariteit met de werknemers van de failliete havenpool in Amsterdam. Daar zijn inmiddels 300 werknemers ontslagen. In Rotterdam lijdt de havenpool weliswaar zwaar verlies, maar het bedrijf is nog niet failliet. Voor dit jaar schat directeur Schermer het verlies op 10 miljoen. Met een aantal aanpassingen denkt Schermer dit verlies te kunnen wegwerken.

Daarvoor dienen 50 van de 950 werknemers met een vrijwillige vertrekpremie bij de SHB in Rotterdam te vertrekken. Ook wil Schermer naar een vierdaagse werkweek van de werknemers en flexibeler inzetbaarheid van de havenpoolers in Rotterdam. Alleen op die manier kan de zogeheten leegloop van de werknemers die een volledig salaris ontvangen, ook als ze niet worden ingezet voor de havenpool, nog bekostigd worden.

Toussaint schreeuwde moord en brand en beschuldigde Schermer ervan de Rotterdamse havenpool dezelfde kant uit te sturen als in Amsterdam. Namelijk naar een faillissement.

Adviesbureau Coopers & Lybrand gaat onderzoek doen naar de toekomstmogelijkheden van de failliete Amsterdamse havenpool. Delegaties van werkgevers en werknemers zijn het gisteren op het stadhuis eens geworden over de opdrachtformulering. De studie moet over twee weken duidelijkheid over de reddingskansen geven.

Diverse varianten, zoals een splitsing van het bedrijf en samenwerking met de Rotterdamse havenpool SHB, zullen worden bekeken.