'Grass beledigt Duitsers'

BONN, 21 OKT. De Duitse regering vindt dat Günter Grass, een van Duitslands bekendste schrijvers, alle Duitsers heeft beledigd door hen 'latente racisten' te noemen. Grass deed die uitspraak zondag tijdens de Franfurter Buchmesse, toen hij de Vredesprijs van de Duitse boekhandel uitreikte aan de Turkse schrijver Yasar Kemal.

“Het is absurd en beledigend om de Duitse bevolking van racisme te beschuldigen”, reageerde Eduard Lintner, onderminister van binnenlandse zaken gisteren. Hij wees er op dat Duitsland meer asielzoekers opneemt dan enig ander land in Europa.

Tijdens de Buchmesse karakteriseerde Grass het Duitse asielbeleid als “democratisch verhuld barbarisme”. Hij kritiseerde vooral de minister van binnenlandse zaken Manfred Kanther, die herhaalde malen heeft verklaard dat Duitsland geen immigratieland is. Volgens Grass geeft minister Kanther daarmee morele steun aan de neo-nazi's, die vinden dat alle buitenlanders het land uit moeten. De 70-jarige Grass, auteur van De blikken trommel, zei verder zich ervoor te schamen dat Duitsland wapens levert aan Turkije, die worden gebruikt tegen de Koerden. “Waarschijnlijk zijn wij passieve getuigen geworden, opnieuw, van een barbaarse daad - deze keer democratisch gesteund”, aldus Grass.