Florida hervat elektrocuties

WASHINGTON, 21 OKT. Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Florida heeft bepaald dat de elektrische stoel geen wrede of ongebruikelijke wijze van executie is. Daarmee is de weg vrijgemaakt om de elektrocutie van ter dood veroordeelden te hervatten na een pauze van zeven maanden.

Het arrest was ondertekend door een meerderheid van vier rechters, drie rechters schreven een minderheidsopinie. Vijf rechters dringen er evenwel op aan om de stoel zo snel mogelijk te vervangen door de minder pijnlijke dodelijke injectie. Rechter Leander Shaw noemt in zijn minderheidsopinie de elektrische stoel “een dinosaurus die thuishoort in het laboratorium van baron Frankenstein en niet in Florida State Prison”. De stoel zou even achterhaald zijn als “de guillotine, de brandstapel en het stenigen”.

De 74 jaar oude elektrische stoel kwam begin dit jaar in opspraak nadat bij twee executies steekvlammen van dertig centimeter uit het gelaat van veroordeelden sloegen. De zaak tegen de elektrische stoel werd aangespannen door de ter dood veroordeelde Leo Jones, die er nu als eerste weer op mag plaatsnemen.

De elektrische stoel wordt in zes staten gebruikt; 32 staten, alsmede de federale overheid en het leger gebruiken de injectie. Als tweede optie is soms het vuurpeloton, ophanging of vergassing nog mogelijk. (AP)