De Mos ontslagen bij Standard Luik

ROTTERDAM, 21 OKT. De Haagse voetbaltrainer Aad de Mos is vanmorgen ontslagen bij Standard Luik. Het bestuur van de Belgische club noemde de slechte resultaten als reden voor het gedwongen vertrek van de coach. Standard staat na negen competitiewedstrijden met negen punten op de veertiende plaats. Afgelopen vrijdag verloor Standard met 3-0 van lijstaanvoerder Club Brugge. Deze nederlaag gaf voor het bestuur de doorslag.

De Mos (50) werd gisteravond op de hoogte gebracht van zijn ontslag. Na een “goede nachtrust” reageerde hij vanmorgen gelaten op het slechte nieuws. “Ik schuif de schuld in de schoenen van de Waalse media, die mij nooit hebben geaccepteerd. De kritiek is altijd subjectief geweest, ook vanwege mijn verleden bij Anderlecht en Mechelen. Ze wilden vorig jaar een Franstalige trainer en hebben de Nederlandstalige trainer doelbewust kapotgemaakt. Anders kan ik het helaas niet uitleggen.”

De Mos praat deze week met het clubbestuur van Standard over de financiële afwikkeling van zijn tweejarige contract. Na een paar werkloze jaren trad hij deze zomer in dienst van Standard, dat vorig jaar onder leiding van Jos Daerden slechte resultaten behaalde. De Mos kreeg de kans om te investeren in een nieuwe spelersgroep, maar hij werd naar eigen zeggen “behoorlijk tegengewerkt” door het bestuur.

“Ik kreeg niet de gelegenheid een paar grote Brazilaanse talenten aan het publiek voor te stellen. Dat is echt doodzonde geweest. Het bestuur dacht dat we genoeg kwaliteit hadden, maar ik was alleen tevreden over de kwantiteit van de selectie. We hadden te weinig scorend vermogen, wat snel duidelijk werd in de competitie. We hebben veel kansen gekregen en de meeste niet benut. Soms is het niet leuk om achteraf gelijk te krijgen.”

De voormalige onderwijzer De Mos was als trainer eerder werkzaam bij Ajax, KV Mechelen, Anderlecht, PSV en Werder Bremen. Alleen bij Mechelen, waar hij de landstitel en de Europa Cup voor bekerwinnaars won, werd hij niet tussentijds aan de kant gezet. Nadat hij in de zomer van 1993 bij PSV in dienst was getreden, noemde hij zichzelf “een garantie voor succes”. Na ruim een jaar ontsloeg PSV hem wegens tegenvallende prestaties. Bij Werder Bremen werd zijn contract na een half jaar om dezelfde reden ontbonden.

De Mos noemt de “toenemende commercie” als voornaamste oorzaak van de talrijke ontslagprocedures in de voetballerij. “Je krijgt in deze tijd van het grote geld geen tijd meer om een elfal op te bouwen. Je moet als trainer steeds sneller presteren, anders zit je op de schopstoel. De belangen zijn zo groot dat het voetbal steeds defensiever wordt. Ik weiger mee te gaan met die tendens.”

In de Belgische pers wordt vandaag druk gespeculeerd over de opvolger van De Mos. In bijna alle kranten valt de naam van Arie Haan, die momenteel moeilijke tijden beleeft bij Feyenoord. Haan was als speler en als trainer actief bij Standard. Hij heeft een zeer persoonlijke band met de Luikse geldschieter Lesman. Volgens De Mos is het zeker niet uitgesloten dat beide vrienden afgelopen weekeinde contact hebben gehad. “Het zou best kunnen dat Haan gepolst is en daardoor zo vreemd reageerde na die nederlaag bij Willem II.”