Constantijn

In NRC Handelsblad van 8 oktober wordt bij een foto van koningin Beatrix op staatsbezoek in Griekenland vermeld dat haar jongste zoon Constantijn niet vernoemd is naar de voormalige koning Constantijn van Griekenland maar naar een Constantijn in de Russische tak van de Oranjes. Dit nu is baarlijke nonsens.

Een Russische tak van de Oranjes bestaat niet en heeft ook niet bestaan. Naar alle waarschijnlijkheid wordt bedoeld Grootvorst Constantijn (1779-1831), de tweede zoon van tsaar Paul I van Rusland en broer van koningin Anna Paulowna. Deze Constantijn was gewoon een lid van de familie Romanov en geen Oranje. Als men deze Constantijn als een Russische tak van de Oranjes wil aanduiden, dan moeten we ook spreken van een Württembergse, een Waldeck-Pyrmontse tak, een Mecklenburgse tak en een tak Lippe-Biesterfeld en zelfs een Amsbergse tak.

Aangezien niemand dit doet en het ook niet logisch is lijkt het mij beter om in dit verband niet meer te spreken over zijtakken van de Oranjes maar over aangetrouwde familie van de Oranjes.