BulatoviEÉc vecht uitslag aan

PODGORICA, 21 OKT. Momir BulatoviEÉc, de president van de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro die zondag bij de presidentsverkiezingen op het nippertje werd verslagen door premier Milo DjukanoviEÉc, weigert de uitslag te erkennen. Volgens hem is er sprake geweest van onregelmatigheden.

Het verschil tussen BulatoviEÉc en DjukanoviEÉc bedroeg minder dan zevenduizend stemmen: volgens de nog onofficiële einduitslag kreeg de uitdager 174.176 stemmen en BulatoviEÉc 168.864. Volgens BulatoviEÉc - die in de eerste ronde, twee weken geleden, nog tweeduizend stemmen méér had gekregen dan DjukanoviEÉc - zijn tussen de eerste en de tweede ronde achtduizend namen toegevoegd aan de kieslijsten en is daarbij gefraudeerd. Hij liet gisteren weten de uitslag niet te erkennen zolang de kiescommissie geen eindoordeel over de gang van zaken heeft gegeven.

Enkele honderden aanhangers van BulatoviEÉc demonstreerden gisteren in Podgorica voor de annulering van de uitslag van de verkiezingen. Ze beschuldigden DjukanoviEÉc van 'diefstal' van de overwinning. “Milo, je bent een Turk” en “Joegoslavië, Joegoslavië”, zo werd er gescandeerd. Volgens de demonstranten wil DjukanoviEÉc Montenegro van Joegoslavië afscheiden.

BulatoviEÉc staat bekend als een trouw aanhanger van de Joegoslavische president MiloševiEÉc; DjukanoviEÉc is een fel criticus van de Joegoslavische president. (Reuter, AP)