Broers Baan stijgen op rijkenlijst

ROTTERDAM, 21 OKT. De broers Jan en Paul Baan zijn door de spectaculaire koersstijgingen van hun gelijknamige automatiseringsbedrijf op de Amsterdamse effectenbeurs gestegen op de lijst van rijkste Nederlanders. Zij zagen hun vermogen toenemen van ruim 3 tot 5,5 miljard gulden en staan daarmee op de door het zakenblad Quote samengestelde lijst van welgestelden op de derde plaats.

Het grootste deel van hun vermogen hebben Jan en Paul Baan ondergebracht in hun stichting Oikonomos, die ontwikkelingsprojecten financiert. De gereformeerde broers hebben een hekel aan opzichtige rijkdom. Eén van de weinige extravaganties die zij zich veroorloven, is een eigen driemotorig straalvliegtuig (Falcon 900) voor hun zakenreizen.

De broers Baan hoeven alleen nog de families Fentener van Vlissingen (SHV) en Brenninkmeijer (C&A) voor zich te dulden. Het kapitaal van de nummer 1 en nummer 2 van de lijst wordt geschat op respectievelijk 7,7 miljard en 7,0 miljard.

Het vermogen van bierbrouwer Freddy Heineken verwaterde met liefst 500 miljoen gulden tot 4,1 miljard, als gevolg van de lagere beurskoers van Heineken. Heineken valt daardoor twee plaatsen terug naar nummer 5. Naast de gebroeders Baan is ook Frits Goldschmeding (4,6 miljard) van Randstad de brouwer voorbij gestreefd.

Bij de samenstelling van de lijst heeft Quote afgezien van een notering voor koningin Beatrix. Schattingen over de rijkdom van de vorstin variëren van 175 miljoen tot 9 miljard, maar een enigzins betrouwbare berekening ontbreekt. Indien de koningin wordt meegerekend telt Nederland vijftien miljardairs.

Het zakenblad heeft zijn traditionele top-100 dit jaar bovendien voor het eerst uitgebreid tot een top-500. Dat levert een aantal opmerkelijke namen op. Karel Appel blijkt de rijkste kunstenaar op plaats 235. Zijn vermogen wordt geschat op 60 tot 65 miljoen gulden. Slechts vijf miljoen armer volgens de lijst is tennisser Richard Krajicek, die zich op nummer 246 de jongste multimiljonair mag noemen. Hoewel zijn vermogen - mede opgebouwd uit startgelden voor toernooien en reclame-inkomsten - nauwelijks goed ingeschat kan worden. Krajiceks bankrekening kan aanzienlijk hoger zijn dan 65 miljoen. Aan officieel prijzengeld heeft Krajicek bijna zes miljoen dollar verdiend. De rijkste Nederlandse sportman is basketballer Rik Smits, goed voor 75 tot 80 miljoen (nummer 198).

Helemaal onderaan staat Jorien van den Herik, voorzitter van Feyenoord en eigenaar van een dakbedekkingsbedrijf, met een geschat kapitaal van 20 tot 25 miljoen. Collega-bestuurder Arie van Os, penningmeester van Ajax, staat 288 plaatsen hoger. Hij wordt geschat op 65 tot 75 miljoen, dankzij de verkoop van zijn beursbedrijf Van der Moolen.

Acht op de lijst is Karel Bos uit Alkmaar van Bosal-uitlaten. Zijn vermogen wordt geschat op 1,7 miljard. Bos heeft zijn imperium opgebouwd zonder een cent vreemd vermogen. Banken komen bij hem de deur niet binnen.