Biblioteca Ambrosiana heropend

ROME, 21 OKT. Na een restauratie die zeven jaar heeft geduurd is gisteren in Milaan de Biblioteca Ambrosiana heropend, die behalve een fameuze collectie oude boeken en manuscripten ook een schilderijengallerij bevat met topstukken uit de veertiende tot de zeventiende eeuw.

President Oscar Luigi Scalfaro en een aantal ministers waren naar Milaan gevlogen om de feestelijke heropening bij te wonen. De basis voor de collectie is begin zeventiende eeuw gelegd door kardinaal Federico Borromeo. Deze bibliotheek in Milaan was de eerste in Italië en de tweede ter wereld, na Oxford, die open stond voor het publiek.

De Ambrosiana heeft een schat aan zeldzame boeken, waaronder 2.100 boeken van vóór 1500 en originele teksten van Leonardo Da Vinci, Boccaccio, Ariosto, Macchiavelli en Tasso. Een paar jaar nadat kardinaal Borromeo gezanten had uitgezonden over heel Europa en het Midden-Oosten om boeken en manuscripten te verzamelen, begon hij een schilderijencollectie. Deze is uitgegroeid tot vierhonderd werken. In de Ambrosiana zijn werken van Caravaggio, Botticelli, Rafael, Leonardo Da Vinci en Titiaan te zien. De collectie Italiaanse kunst wordt aangevuld met Hollandse en Vlaamse meesters, onder wie werk van Jan Brueghel, een persoonlijke vriend van de kardinaal.