Beurs procent hoger onder invloed VS

AMSTERDAM, 21 OKT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend gestegen onder invloed van positief economisch nieuws uit de Verenigde Staten. De toonaangevende AEX-koersindex steeg met 9,07 punten naar 916,44 punten, een stijging van 1 procent.

AMSTERDAM Het Damrak profiteerde van hogere koersen op Wall Street door beter dan verwachte derde-kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse ondernemingen. Daar kwam nog bij dat de dollarkoers weer boven de twee gulden stond op 2,0010 gulden. Het pond sterling steeg vanochtend met twee cent naar naar 3,2760. Het pond had gisteren al drie cent gewonnen.

Naast Amsterdam waren ook de andere Europese beurzen beter gestemd. Londen, dat gisteren nog meer dan veertig punten lager sloot, stond vanochtend op een winst van 20,8 punten op 5231,8.

Polygram maakt morgenmiddag cijfers bekend. Het aandeel noteerde aan het einde van de ochtend 1,70 hoger op 115,30. Philips, dat donderdag met zijn kwartaalresultaten komt, kreeg ook het vertrouwen van de beleggers en steeg met 2,60 naar 165,10 gulden. Iets voor elven stond het aandeel zelfs op 3,90 gulden winst.

Het herstelde vertrouwen in de technologiefondsen was af te lezen aan de koersen van ASM Lithography en Baan. ASM Lithography verloor gisteren nog 10,60 gulden, maar ging vanochtend weer 7,40 omhoog naar 181,40 aan het begin van de middag. Automatiseerder Baan, gisteren nog drie dubbeltjes in koers gedaald, zag de waarde van het aandeel met 6,10 toenemen tot 147 gulden. Beide fondsen behoorden verhoudingsgewijs tot de sterkste stijgers.

Over de hele breedte van de markt stegen de koersen. Unilever verbeterde 2,70 tot 110,70 gulden. Randstad, dat vanochtend de overname van een Deens uitzendbedrijf meldde, steeg 2,50 naar 82,50 gulden. Ook de financiële fondsen waren gevraagd op de beurs. Aegon steeg 1,10 naar 164,30 gulden, ING met 1,80 tot 89,80 gulden en Fortis met 1 gulden naar 81,60 gulden. ABN Amro klom zeven dubbeltjes naar 40,30 gulden.

NEW YORK De Amerikaanse concerns IBM, Microsoft en AT&T publiceerden gisteren iets beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal.

Daarmee namen ze de aarzeling van beleggers weg. Zij maakten zich zorgen over de technologiefondsen na de teleurstellende kwartaalcijfers van chipfabrikant Intel.

Het Dow Jones-gemiddelde sloot gisteren 74,41 punten hoger op 7921,44. De koers van het aandeel

ITT steeg ruim 5 dollar tot boven 76 dollar na de bekendmaking dat ITT, waarop ook Hilton Hotels loerde, voor 13,3 miljard dollar in handen komt van Starwood Lodging. Ook het farmaconcern Eli Lilly steeg in koers na een beter dan verwacht resultaat over het derde kwartaal.

France Telecom was op Wall Street net als in Parijs een populair aandeel. De introductieprijs van 31,690 dollar was al snel met drie dollar of bijna 10 procent overschreden. Meer dan twee miljoen aandelen verwisselden in de eerste uren van eigenaar.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is voor de derde achtereenvolgende handelsdag lager gesloten. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 84,42 punten (0,5 procent) tot 17.210,09.