Beleggers in Azië bang voor diepere crisis

SINGAPORE, 21 OKT. Angst onder beleggers dat de financiële crisis in Zuidoost-Azië zich verder uitbreidt over de rest van het continent zorgt voor koersdalingen van aandelen en valuta in heel Azië. De beurs van Hongkong was gisteren de grote verliezer met een koersdaling van 4,6 procent.

De voormalige Britse kroonkolonie had zich tot nu toe redelijk staande gehouden in de financiële crisis die deze zomer in Zuidoost-Azië losbrak, maar nu lijkt ook Hongkong het slachtoffer te worden van risicomijdende beleggers die alle Aziatische markten volgens analisten over één kam scheren. Ook de financiële markten in Zuid-Korea en Taiwan hebben plotseling te maken met het negatieve sentiment voor Azië dat heerst onder beleggers.

De nieuwe onrust op de financiële markten in Azië is volgens analisten aangewakkerd door nieuwe politieke onzekerheid in Thailand. Afgelopen weekeinde liet de Thaise minister van financiën weten dat hij zijn regeringspost wil opgeven uit protest tegen politieke bemoeienis met de uitvoering van een door hem opgesteld bezuinigingsplan. Het vertrek van de Thaise minister kan de implementatie van het reddingsplan dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in augustus aan Thailand presenteerde in gevaar brengen.

Vandaag demonstreerden duizenden Thais in Bangkok voor het vertrek van premier Chavalit Yongchaiyudh. De Thaise baht, de nationale munteenheid, daalde vandaag naar 38,40, een nieuw laagterecord ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook de aandelenkoersen op de beurs van Bangkok schoten vandaag verder omlaag na de drie procent daling van de koersindex gisteren.

De koersdalingen in Thailand hadden, net als deze zomer, een domino-effect op de koersen op vrijwel alle Aziatische financiële markten. “Beleggers maken geen verschil tussen de verschillende markten in Azië. Er is een gevoel dat in de hele regio de politiek onvoldoende controle heeft over de crisis”, zei een analist in Singapore vandaag. Ook de vrees voor een verhoging van de rente in sommige Aziatische landen om hun eigen valuta te ondersteunen houdt beleggers weg van de Aziatische markten. Intussen begint de onderlinge financiële hulp in Zuidoost-Azië op gang te komen. Singapore maakte vandaag bekend fondsen te openen waarmee het de Indonesische centrale bank wil helpen de roepiah, de nationale munt, te stabiliseren.