Zweed Blomdahl vestigt twee records driebanden

ROTTERDAM, 20 OKT. De Zweedse biljarter Torbjörn Blomdahl is de nieuwe wereldkampioen driebanden. Hij versloeg in de finale van het WK in Grubbenvorst de Nederlander Raimond Burgman in drie sets. Blomdahl beëindigde de partij met een serie van veertien. De 34-jarige speler behaalde in Limburg zijn vierde wereldtitel

Het WK kende een sterk deelnemersveld in vergelijking met de voorgaande edities. Voor het eerst sinds jaren stonden een aantal beroepsspelers achter de tafel. Na de verzoening tussen de profbond BWA en de amateurbond UMB, twee maanden geleden, was er eindelijk sprake van een sterk deelnemersveld. In Grubbenvorst speelden 28 amateurs en vier betaalde driebanders. De Nederlandse prof Dick Jaspers was de grote afwezige bij het WK. Hij had tot zijn verbazing geen uitnodiging ontvangen.

De profs Blomdahl en Burgman bevestigden met hun finaleplaats het kwaliteitsverschil met de amateurs, die overigens goed partij boden in de voorronden. Bij het wereldbekertoernooi van de BWA-cyclus, twee weken geleden in Oosterhout, maakten de debuterende amateurs al duidelijk dat de kloof met de beste driebanders minder groot is dan een paar jaar geleden.

Blomdahl brak gisteren twee WK-records. Hij verbeterde met zijn toernooigemiddelde van 2,015 het oude record van de Belg Raymond Ceulemans. Blomdahls moyenne in de finale (2,812) was het hoogste partijgemiddelde in de vijftigjarige WK-historie.