World Series weer in balans; Honkbalzege brengt Indians in feestroes

NEW YORK, 20 OKT. In Cleveland wordt stilletjes gerekend op een groot honkbalfeest. Gisteravond versloegen de plaatselijke Indians de Florida Marlins in de tweede wedstrijd van de World Series, de finale van de jaarlijkse honkbalcompetitie in de Verenigde Staten. Na twee wedstrijden in Florida is de stand nu 1-1. Het team met vier zeges is eindwinnaar. De Indians spelen de komende drie wedstrijden in eigen stadion.

De Indians keken tegen een 1-0 achterstand aan na de eerste wedstrijd van zaterdag, maar kwamen terug door gisteravond met 6-1 van de Marlins te winnen. Drie punten in de vijfde slagbeurt en een homerun van Sandy Alomar in de zesde gaven de Indians een beslissende greep op de wedstrijd, waardoor de eindstand snel was bereikt. Gedurende alle slagbeurten tot dan toen stond Kevin Brown voor de Marlins op de werpheuvel. Het is de vraag of coach Jim Leyland er goed aan deed hem daar zo lang te laten staan.

Cleveland sprong in de tweede wedstrijd verstandiger om met zijn elf werpers. Het gebruik van werpers is een vorm van kunst en wetenschap die coaches en fans nachtenlang wakker houdt. Cleveland trof het slecht in de eerste wedstrijd met werper Orel Hershiser, die de wedstrijd min of meer weggaf. Gisteravond stond Ogea op dezelfde plaats en deed hij het aanzienlijk beter. Nu was het zijn collega-werper Brown van de Marlins die kennelijk zijn avond niet had. Naarmate een tweekamp vordert leren slagmannen en werpers elkaar beter kennen en is het aan de coach om via hogere wiskunde uit te maken welke werper aan de tegenstander gewaagd is.

Cleveland kreeg in 1994 een gloednieuw stadion en maakte dat jaar een goede kans om de play-offs te halen. Het seizoen werd echter volledig in de war gestuurd door een honkbalstaking die in augustus uitbrak. Er waren geen play-offs en geen World Series, zodat het seizoen als onafgemaakt in de boeken ging. Het jaar daarna haalde Cleveland de World Series maar verloor van de Atlanta Braves. Vorig jaar kwam Cleveland niet verder dan de eerste ronde van de play-offs. Dit jaar versloeg Cleveland de regerende 'wereldkampioenen', de New York Yankees, in de eerste ronde van de play-offs. De Indians-fans speelden na de zege op de Yankees tegen de Baltimore Orioles, die een veel beter seizoen geen gevolg konden geven.

Nu beide finalisten met een gewonnen wedstrijd naar Cleveland gaan, zijn de Indians in het voordeel. Op dinsdag, woensdag en donderdag worden wedstrijd drie, vier en vijf gespeeld. Terwijl het in Florida vijfendertig graden is, vielen in Cleveland gisteravond de eerste sneeuwvlokken. Ook dat zou in het voordeel van de Indians kunnen zijn. Indien nodig gaan de teams na donderdag weer naar Miami.

De Indians zijn favoriet, alleen al omdat de Marlins via een wild card in de play-offs terecht zijn gekomen. De geweldige prestatie is voor de de rechtgeaarde Amerikaanse honkbalfan geen reden om de Marlins te titel te gunnen. De Cleveland Indians, die sinds 1948 geen kampioen zijn geweest, hebben volgens de neutale toeschouwer meer recht op de titel.