Vierde plaats in Australië teleurstelling voor ploeg van coach Oltmans; Hockeyers falen in zeslandentoernooi

ROTTERDAM, 20 OKT. Met een teleurstellende vierde plaats heeft de Nederlandse hockeyploeg gisteren het toernooi om de Champions Trophy afgesloten. In de strijd om de bronzen medaille was Spanje met 2-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans. Duitsland won het toernooi in Adelaide door gastland Australië in de finale met 3-2 te verslaan. Daarmee kwam de eindzege van het prestigieuze zeslandentoernooi voor de zevende keer in handen van de Europees kampioen.

Titelverdediger Nederland leek aan de beterende hand nadat de ploeg zaterdag in de laatste groepswedstrijd met 5-2 won van Pakistan. Daarmee stelde de ploeg een plaats in de troostfinale veilig. Het spel in het duel tegen de wereldkampioen stemde bondscoach Oltmans tevreden en stond in schril contrast met de twee voorgaande wedstrijden, tegen Spanje en Australië. In beide duels verzuimde Nederland op cruciale momenten te scoren en liet de ploeg zich verrassen door de daadkracht van de tegenstander.

Vol goede moed begon Nederland gisteren aan de strijd om de derde plaats. Maar al na tien minuten keek de ploeg tegen een 1-0 achterstand aan door een doelpunt van middenvelder Victor Pujol. Vergeefs probeerde Nederland de stand gelijk te trekken. Daarin slaagde de ploeg toen Bram Lomans vlak voor rust een strafcorner benutte. De gelijkmaker betekende pas het derde doelpunt van de HGC-verdediger die doorgaans maar weinig kansen nodig heeft.

Het lage rendement van de corner vertelde veel over de matige vorm. In zes duels mocht Nederland 29 keer aanleggen vanaf de rand van de cirkel. “Onze corner was van een dramatisch gehalte”, gaf Oltmans gisteren na afloop toe. “We hebben nog nooit zoveel problemen gehad met de stop, de pass en de push. Er zat totaal geen ritme in. Toch maak ik me daarover geen zorgen. Ik weet wat Lomans kan. Hij staat niet ter discussie.”

Nederland was gebrand op eerherstel. Woensdag verloor de ploeg met maar liefst 6-2 van Spanje, de ploeg die vorig jaar in de olympische finale nog met 3-1 werd bedwongen. Kansen kreeg Nederland gisteren in de tweede helft nog wel, maar geen van de aanvallers kwam tot scoren. Een rake strafcornervariant van Javier Arnau bezegelde vlak voor tijd het lot van Nederland, 2-1.

De nationale selectie kan terugkijken op een uiterst wisselvallig toernooi. Alleen van de twee zwakste landen, nummer vijf (Pakistan) en nummer zes (Zuid-Korea), werd gewonnen. Tegen Duitsland gaf de ploeg in de slotfase een 2-1 voorsprong uit handen en tegen Spanje en Australië was het niet bestand tegen de uitvallen van de tegenstander.

Oltmans bekende “uitermate teleurgesteld” te zijn over het verloop van het zeslandentoernooi en drong nogmaals aan op het opvoeren van de trainingsintensiteit. Hij deed daarbij een beroep op de clubs. “Buiten de cirkel waren we vaak te laat met een blok of tackle. Naar voren toe verdedigen vergt topconditie. En die is er gewoon niet.” Aanvoerder Stephan Veen was nog pessimistischer. “Een paar dagen geleden dacht ik nog dat we stil waren blijven staan ten opzichte van de concurrentie. Nu denk ik dat we zelfs een stap achteruit hebben gedaan.”

Duitsland dankte de eindzege aan de schotvaardigheid van Christoph Bechmann, de spits van Harvestehuder THC die momenteel uitkomt voor de Nederlandse overgangsklasser Venlo. In de finale tegen Australië scoorde Bechmann gisteren drie keer. Het laatste doelpunt viel na vier minuten in de verlenging en betekende meteen het einde van de wedstrijd sinds de invoering van de golden goal-regel.

In de nationale vrouwencompetitie zette Amsterdam de zegereeks voort. Zaterdag won de koploper met 1-0 van en in Den Bosch. Een dag later werd Laren in Amstelveen met 1-0 opzij gezet. Landskampioen HGC bleef in het spoor van Amsterdam door overwinningen op Hurley (5-1) en Hilversum (4-0), maar moest daarnaast een bittere pil slikken. De medische staf van de ploeg uit Wassenaar besloot international Michelle Andrews, twee maanden eerder dan gepland, terug te sturen naar haar vaderland Australië wegens een slepende blessure aan de knie van de middenveldster.