Twente stelt teleur voor cupduel

ROTTERDAM, 20 OKT. FC Twente heeft in de aanloop naar de UEFA-Cupwedstrijd, morgen tegen het Deense Aarhus, puntverlies geleden tegen De Graafschap (1-1). Twente kreeg zaterdagavond in eigen stadion de beste kansen, maar kwam al vroeg op achterstand. Na een overtreding op Lindenbergh schoot Van der Haar de bal uit een vrije trap met een curve in de bovenhoek: 0-1.

Twente kwam enigszins gelukkig op gelijk hoogte. Vijf minuten voor rust zag scheidsrechter Reygwart een overtreding in een schouderduw van Lindenbergh tegen Ten Caat. Van Halst benutte de toegekende penalty. De Fin Sumiala kreeg direct daarna de kans op 2-1. Hij faalde in kansrijke positie voor doelman Olyslager.

De nationale subtoppers Roda JC en Vitesse hielden elkaar zaterdagavond in Kerkrade in evenwicht. De 1-1 eindstand was al bij rust bereikt. Bij de thuisclub stond de Duitser Kässmann in het doel. Hij verving de al wekenlang falende Damjanac. Na een half uur kwam Roda JC geheel tegen de verhouding op voorsprong door Lawal. Vijf minuten later was de stand echter weer gelijk door het twaalfde competitiedoelpunt van de Griek Machlas.

Heerenveen kon niet profiteren van het puntverlies van de concurrenten Twente, Vitesse en Roda JC in de strijd om Europees voetbal. Tegen Sparta kwamen de Friezen niet verder dan 1-1. Op slag van rust nam Heerenveen de leiding door een doelpunt van Ebiede. Vlak na de pauze kwamen de Rotterdammers weer langszij. Mitrita blunderde in de Friese defensie en stelde Krijgsman in staat te scoren.

Zowel Heerenveen als Sparta ging vervolgens voor de winst. Namens de Rotterdammers kreeg Jalink een grote kans, maar doelman Vonk stond in de weg. Voor Heerenveen had Van Nistelrooy het winnende doelpunt op zijn schoen. Twee keer kwam hij alleen voor Jansen. De doelman behoedde Sparta beide keren voor een nederlaag.

De supporters van NAC hadden eindelijk weer reden tot juichen. De laatste thuiszege dateerde van afgelopen voorjaar. Zaterdagavond won de Bredase ploeg in het nieuwe stadion met 4-0 van provinciegenoot RKC. Van de Looi, Brusselers, Stewart en Arveladze verzorgden de productie.

De wedstrijd MVV-Volendam werd uitgesteld. Een van de lichtmasten in Maastricht weigerde zaterdagavond dienst. Toen het defect niet snel genoeg kon worden verholpen, besloot scheidsrechter Van der Ende de wedstrijd af te gelasten.